Masha Gessen


Kolumne

22.08.2020

STAV / Napad na glavnog Putinovog neprijatelja

Masha Gessen

Otkud atentat na Navaljnog baš sada? Jedno objašnjenje je da je neki samozvani osvetnik izveo napad na svoju ruku. Drugo objašnjenje je da se ruski režim uplašio protesta u Belorusiji.

Kolumne

22.06.2019

KOLUMNA / Žilavi duh Ayn Rand

Masha Gessen

Krah subprimarnog hipotekarnog tržišta i finansijska kriza iz 2007. i 2008. mogle su biti smrt neoliberalizma; umesto toga, „zombijevski neoliberalizam“ sada hara zemljom.

Kolumne

07.06.2019

KOMENTAR / Černobilj na televiziji

Masha Gessen

HBO serija „Černobilj“ nam nudi romantizovanu verziju događaja. Serija je veoma gledana, pa izgleda da će na kraju ona, a ne knjige, popuniti prazninu o Černobilju. To nije dobro.

Kolumne

20.05.2018

The New Yorker, / Masha Gessen: Pravo da se imaju prava

Masha Gessen

Pre šezdeset godina Hana Arent je napisala frazu koja je s vremenom postala jedna od njenih najcitiranijih i najčešće tumačenih misli: „pravo da se imaju prava“. Ova fraza je u sebi sadržala suštinu njenog skepticizma.

Kolumne

22.11.2017

Masha Gessen / Seksualna panika

Masha Gessen

Tokom poslednjih decenija, dok je američko društvo bivalo tolerantnije prema otvorenom izražavanju različitih vrsta seksualnosti, ono je istovremeno izmišljalo nove načine i razloge za nadziranje seksa.

Reportaže

12.11.2017

The New Yorker / Poligarsi, oligarsi i poslušnici u Rajskim papirima

Masha Gessen

Da bismo razumjeli u potpunosti šta je tačno razotkriveno Rajskim papirima, moramo prvo razumjeti kakvu državu je Vladimir Putin stvorio u Rusiji, piše Masha Gessen u listu The New Yorker.

Kolumne

04.08.2017

The New York Review of Books / Zašto autokrati zaziru od LGBT+ prava

Masha Gessen

Tramp je izabran zato što je obećao povratak u imaginarnu prošlost – u vreme kojeg se ne sećamo jer nije ni postojalo, u neko doba u kome je Amerika bila veličanstvena.

Kolumne

23.06.2017

Masha Gessen / Novo lice otpora

Masha Gessen

Na fotografijama sa protesta od 12. juna, kada je hiljade demonstranata izašlo na ulice ruskih gradova, većinom su tinejdžeri: dečak u šortsu koga odvlače naoružani policajci, devojka koja napada policijski kordon…

Kolumne

11.06.2017

PREVOD / Jezik autokratije

Masha Gessen

Korišćenje reči za laganje razara jezik. Korišćenje reči da bi se prikrile laži, ma kako suptilno bilo, razara jezik. Potvrđivanje nerazumljivog brbljanja učtivom reakcijom takođe razara jezik.

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.