Masha Gessen


Kolumne

22.08.2020

СТАВ / Напад на главног Путиновог непријатеља

Masha Gessen

Откуд атентат на Наваљног баш сада? Једно објашњење је да је неки самозвани осветник извео напад на своју руку. Друго објашњење је да се руски режим уплашио протеста у Белорусији.

Kolumne

22.06.2019

КОЛУМНА / Жилави дух Аyн Ранд

Masha Gessen

Крах субпримарног хипотекарног тржишта и финансијска криза из 2007. и 2008. могле су бити смрт неолиберализма; уместо тога, „зомбијевски неолиберализам“ сада хара земљом.

Kolumne

07.06.2019

КОМЕНТАР / Чернобиљ на телевизији

Masha Gessen

ХБО серија „Чернобиљ“ нам нуди романтизовану верзију догађаја. Серија је веома гледана, па изгледа да ће на крају она, а не књиге, попунити празнину о Чернобиљу. То није добро.

Kolumne

20.05.2018

Тхе Не оркер, / Масха Гессен: Право да се имају права

Masha Gessen

Пре шездесет година Хана Арент је написала фразу која је с временом постала једна од њених најцитиранијих и најчешће тумачених мисли: „право да се имају права“. Ова фраза је у себи садржала суштину њеног скептицизма.

Kolumne

22.11.2017

Масха Гессен / Сексуална паника

Masha Gessen

Током последњих деценија, док је америчко друштво бивало толерантније према отвореном изражавању различитих врста сексуалности, оно је истовремено измишљало нове начине и разлоге за надзирање секса.

Reportaže

12.11.2017

Тхе Не оркер / Полигарси, олигарси и послушници у Рајским папирима

Masha Gessen

Да бисмо разумјели у потпуности шта је тачно разоткривено Рајским папирима, морамо прво разумјети какву државу је Владимир Путин створио у Русији, пише Масха Гессен у листу Тхе Не оркер.

Kolumne

04.08.2017

Тхе Не орк Ревие оф Боокс / Зашто аутократи зазиру од ЛГБТ+ права

Masha Gessen

Трамп је изабран зато што је обећао повратак у имагинарну прошлост – у време којег се не сећамо јер није ни постојало, у неко доба у коме је Америка била величанствена.

Kolumne

23.06.2017

Масха Гессен / Ново лице отпора

Masha Gessen

На фотографијама са протеста од 12. јуна, када је хиљаде демонстраната изашло на улице руских градова, већином су тинејџери: дечак у шортсу кога одвлаче наоружани полицајци, девојка која напада полицијски кордон…

Kolumne

11.06.2017

ПРЕВОД / Језик аутократије

Masha Gessen

Коришћење речи за лагање разара језик. Коришћење речи да би се прикриле лажи, ма како суптилно било, разара језик. Потврђивање неразумљивог брбљања учтивом реакцијом такође разара језик.

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.