Svetlana Slapšak


Kolumne

21.12.2020

КОЛУМНЕ / Светлана Слапшак: Атеистичка утеха

Svetlana Slapšak

Негде у Словенији у снегу су нашли Мароканку са седмомесечном бебом, рођеном у околини Бихаћа. Сад ће видети свог Бога и Божића, када почне процес одбијања азила.

Kolumne

29.09.2020

СВЕТЛАНА СЛАПШАК / Жилијет Греко

Svetlana Slapšak

Овај текст је написан 2000. године и објављен у књизи „Женске иконе XX века“ (Библиотека XX век, 2005). Жилијет Греко умрла је пре неколико дана, у 93. години.

Kolumne

18.08.2020

КОЛУМНА / Светлана Слапшак: Хамлет отпора

Svetlana Slapšak

Обести власти и неправде силних и злоставе гордих никада није било у толиком броју на нашој малој планети. Лудаци, социопати, глупаци, компулзивни лажљивци, лопови, преваранти са сточног сајма…

Kolumne

28.05.2020

КОЛУМНА / Светлана Слапшак: Етика цедиљке

Svetlana Slapšak

Кад путујете по БиХ знате да сте у хрватској енклави по джиновским плакатима са ликовима Готовине, Туђмана и Тхомпсона. Још се нисте повратили, а налетите на зид шестоспратнице са ликом Младића.

Kolumne

03.03.2020

КОЛУМНА / Светлана Слапшак: Човек са каранфилом

Svetlana Slapšak

Првог марта 1952. Никос Белојанис је осуђен на смрт по оптужби која садржи издају отаджбине, шпијунажу за СССР и друге злочине, на основу закона о забрани Комунистичке партије у Грчкој.

Kolumne

12.10.2019

Колумна / СВЕТЛАНА СЛАПШАК: Петер Хандке-жалост Нобелове награде

Svetlana Slapšak

Хандкеова изјава о срећи Срба на вест о награди брише све Србе који не одговарају његовом милошевићевском имагинарију. Они други за њега уопште не постоје.

Kolumne

24.08.2019

Колумна / Чича и баба којима је дозлогрдило: Мохамед и Муфтијах

Svetlana Slapšak

Чичи од 65 година је прекипело, па је на терористу напросто сео и сачекао да се други верници саберу од шока, те да један од њих крене да лема терористу…

Kolumne

05.08.2019

КОЛУМНА / Светлана Слапшак: Уједињени робови

Svetlana Slapšak

Три месеца смо слушали раднике: било је Албанаца, Срба и Босанаца. Препознавали смо их по песмама које су певали. Албанац је певао на албанском, Босанац је певао ретко, Србин није имао слуха.

Kolumne

12.07.2019

КОЛУМНА / Светлана Слапшак: Победа клијентелизма

Svetlana Slapšak

У прилог младом Ципрасу са лицем симпатичног кучета додајем и то да је успео да повеже посвађане левице, да за њим не остаје ниједна афера, корупцијски скандал или сенка личног богаћења.

Kolumne

01.07.2019

КОЛУМНА / Светлана Слапшак: Опрости ми, Борка!

Svetlana Slapšak

Имала је сва права и све могућности да буде искључива, огорчена, праведна и удаљена: није искористила ниједну. Све што је било њено, јединствено, отворила је и поклонила другима.

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.