Александар Трифуновић: У односу Вучића и Додика нема ни морала ни обавезе

Управо је завршен састанак руководстава Српске и Србије у Београду. Порука састанка је ... Морална је дужност Србије да буде уз Српску.

Aleksandar Trifunović / 26. август 2020

Foto: BUKA

 

За посљедњи број београдског Времена дао сам изјаву за одлични текст Вукашина Обрадовића под насловом "Најбољи пријатељ свих српских председника", који, погађате, говори о Милораду Додику. 

Отприлике о односу Вучића и њега, Србије и Српске, рекао сам ово: 

Познати европски новинар ми је ономад за ручком у Бањалуци рекао да му је Вучић изјавио офф тхе рецорд да није тајна да нема добре односе са Додиком, и да је са њим добар само јер се подразумијева добар однос са лидерима РС. Имам осјећај да се Вучић у тим састанцима са представницима међународне заједнице и даље тако реферира, да је однос са Додиком нешто што се мора. Са друге стране, њему добар однос са Додиком у јавности више треба, прије свега за додворавање деснијем бирачком тијелу, јер Додикове политичке поруке тренутно су више или једнако десно него што су то биле политичке поруке које је Вучић слао ономад као функционер Шешељеве Радикалне странке, кад га је Додикова полиција тјерала, све са Николићем и Шешељем, из Хотела Босна у Бањалуци. Са друге стране, Додик и без Вучића готово потпуно контролише јавни, политички и економски живот у Српској, иако Вучића протоколарно зове на завршне предизборне скупове, он му не треба за изборни резултат.

Разлаз између Вучића и Додика, пратећи Додиков однос са досадашњим српским предсједницима, је неминован, а дефинитивно ће повод бити рјешење косовског питања и која ће бити цијена коју ће због Вучићеве одлуке политички платити Срби који живе у Босни и Херцеговини. Вучић се понаша са те стране досљедно као и све српске вође до сада, Срби из Босне су граничари, међаши политичких интереса Србија вијековима уназад, они који због талова Србије увијек извуку дебљи крај.

Подсјећам да је Србија пресуду Међународног суда правде у тужби БиХ против Србије, у којој је Република Српска проглашена одговорном за геноцид у Сребреници, третирала као своју побједу, јер је том пресудом ослобођена одговорности за рат у БиХ. 

Мислим да и тај прекид савезништва из користи у будућности одговара и једном и другом, јер Додику неће одговарати да има добре односе са неким ко је признао Косово, а ни Вучићу неко ко би такво рјешење користио за Српску, што Додик често помиње, тако да је тај тренутак све ближи, а посљедице тог разлаза највише ће да плати, ко други него овај народ...

Никад ту није било никавог морала ни обавеза.

 


Бука препорука

Колумне

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.