Берние Сандерс: Нови прогресивни фронт

Да бисмо се успешно борили против све јаче међународне ауторитарне осовине, потребан нам је међународни прогресивни покрет који мобилише визијом заједничког просперитета, сигурности и достојанства за све људе.

Bernie Sanders / 21. септембар 2018

У току је изванредно значајна глобална битка за будућност наше планете – за њену економију, друштво и животну средину.

У доба огромне имовинске и доходовне неједнакости, када 1% светског становништва поседује више богатства него осталих 99%, пред нама се одвија успон нове ауторитарне осовине.

Мада се режими који је чине у неким аспектима међусобно разликују, главни атрибути су им заједнички: отпор према демократским нормама и слободи медија, нетолеранција према етничким и верским мањинама и уверење да власт треба да служи сопственим себичним финансијским интересима. Ти лидери су такође дубоко повезани с мрежом олигарха-мултимилијардера који свет третирају као своју економску играчку.

Они међу нама који верују у демократију и у то да власт треба да полаже рачуне грађанима, треба да схвате размере овог изазова да бисмо се сви заједно с њим успешно суочили.

Досад би требало да буде јасно да Доналд Трумп и десни покрет који га подржава нису јединствено америчка појава. Широм света, у Европи, у Русији, на Блиском истоку, у Азији и другде видимо покрете предвођене демагозима који искоришћавају људске страхове, предрасуде и незадовољства како би уграбили и задржали власт.

Тај тренд извесно није почео с Трумпом, али је исто тако несумњиво да су ауторитарни лидери широм света црпли инспирацију из чињенице да лидер најстарије и најмоћније демократије ужива у поткопавању демократских норми.

Ко је пре три године могао да замисли да ће Сједињене Државе остати неутралне између Канаде, нашег демократског суседа и другог по величини трговинског партнера, и Саудијске Арабије, монархије, корумпиране државе која жене третира као грађане трећег реда? Тешко је замислити и да би Нетанахуова влада у Израелу усвојила „закон националне државе“, којим се заправо легализује другоразредни статус нејеврејских грађана Израела – да Бењамин Нетанаху није знао да ће добити Трумпову подршку.

Све то је општепознато. Док се Сједињене Државе све више удаљавају од дугогодишњих демократских савезника, амерички амбасадор у Немачкој недавно је изричито потврдио да Трумпова администрација пружа подршку екстремистичким десним партијама широм Европе.

Поред непријатељства према демократским институцијама, наш председник милијардер на беспримеран начин уграђује сопствене економске интересе, као и интересе својих другара у владине политике.

У другим ауторитарним државама тај клептократски процес је још даље одмакао. У Русији је немогуће рећи где се завршавају одлуке владе, а где почињу интереси Владимира Путина и његовог круга олигарха. Слично томе, у Саудијској Арабији њена природна богатства процењена на билионе долара припадају саудијској краљевској породици. У Мађарској, ауторитарни лидер Виктор Орбáн отворено гради савез с Путином. У Кини је круг људи на чијем је челу Си Ђинпинг консолидовао моћ сужавајући грађанске слободе и истовремено промовишући ван земље своју верзију ауторитарног капитализма.

Треба разумети да су ови ауторитарни властодршци део заједничког фронта. Они тесно сарађују, имају заједничке тактике и, када је реч о европским и америчким десним покретима, деле исте донаторе. Породица Мерцер, на пример, која подржава неславну фирму Цамбридге Аналтица, финансијски подржава и Трумпа и мрежу Бреитбарт Нес, која у Европи, Сједињеним Државама и Израелу развија један исти антиимигрантски, антимуслимански програм. Републикански мегадонатор Схелдон Андерсон великодушно финансира десне идеје у Сједињеним Државама и Израелу и промовише заједнички програм нетолеранције и не-либерализма у обе земље.

Не можемо се успешно супротставити десном ауторитаризму враћањем на пропали статус уо из претходних неколико деценија. Данас у Сједињеним Државама и у многим другим деловима света људи раде више сати за наднице које стагнирају и при том страхују да ће њихова деца имати још нижи животни стандард од њиховог.

Наш задатак је да се боримо за будућност у којој нове технологије и иновација раде у корист свих људи, а не само неколицине. Неприхватљиво је да 1% светског становништва поседује половину богатства наше планете, док 70% радног становништва на дну лествице поседује само 2,7% глобалног богатства.

Владе света треба да се заједничким снагама супротставе мултинационалним корпорацијама које чувају 21 билион долара на офшор рачунима како би избегле плаћање пореза, а онда траже да њихове владе наметну мере штедње радном становништву.

Неприхватљиво је да индустрија фосилних горива и даље остварује огромне профите уништавањем планете и будућности наше деце и унука.

Неприхватљиво је да шачица мултинационалних медијских гиганата у власништу малог броја милијардера у великој мери контролише проток информација на планети.

Неприхватљиво је да трговинске стратегије које доносе корист мултинационалним корпорацијама и подстичу трку ка дну, широм света тлаче незаштићене радне људе.

Неприхватљиво је да данас, када је хладни рат одавно иза нас, земље троше више од билион долара годишње на разорно оружје док милиони деце умиру од лако излечивих болести.

Да бисмо се успешно борили против све јаче међународне ауторитарне осовине, потребан нам је међународни прогресивни покрет који мобилише визијом заједничког просперитета, сигурности и достојанства за све људе и који се хвата у коштац с великом глобалном неједнакошћу, не само економском већ и политичком.

Такав покрет треба да креативно и смело размишља о будућем свету. Док је ауторитарна осовина посвећена разграђивању глобалног поретка насталог после Другог светског рата, који види као сметњу на свом путу ка стицању моћи и богатства, није довољно да просто бранимо данашњи облик тог поретка.

Треба трезвено сагледати зашто тај поредак није успео да испуни многа од својих обећања и како су ауторитарни властодршци искористили његове неуспехе да би добили подршку за свој програм. Потребна нам је концепција истински прогресивног глобалног поретка заснованог на људској солидарности, који признаје да свака особа на овој планети учествује у заједничкој људскости, да сви желимо да нам деца здраво расту, да имају приступ добром образовању и пристојан посао, да пију чисту воду, дишу здрав ваздух и живе у миру.

Наш задатак је да се повежемо са свима, у сваком кутку планете, који деле ове вредности и боре се за бољи свет.

У време брзог раста богатства и технологије, имамо потенцијал да створимо пристојан живот за све људе. Наш задатак је да градимо заједничку људскост и да се свим силама и на сваки могући начин супротставимо моћи властодржаца и корпорација који ником не полажу рачуне и који настоје да нас поделе и окрену једне против других. Знамо да те силе заједнички делују глобално. Тако морамо деловати и ми.

Замолили смо аниса Вароуфакиса за коментар о овом тексту:

Берние Сандерс је сасвим у праву. Финансијери су одавно формирали међународно „братство“ да би себи обезбедили одступницу када се сруше њихове пирамиде од папира.

У новије време ксенофобични десни зилоти такође граде своју националистичку интернационалу окрећући некад поносне људе једне против других како би контролисали њихово богатство и политику.

Крајње је време да демократи широм света оснују прогресивну интернационалу у интересу већине људи на сваком континенту, у свакој земљи.

Сандерс је у праву и када каже да решење не треба тражити у враћању на статус уо чији је спектакуларни неуспех поплочао пут успону националистичке интернационале.

Наша прогресивна интернационала треба да буде заснована на визији зеленог, заједничког просперитета који је људска памет способна да обезбеди – ако се демократији пружи шанса да то омогући.

За то нам није довољна заједничка кампања. Оснујмо заједнички савет који ће израдити заједнички нацрт за међународни њу дил, за нови, прогресивни Бретон Вудс.

 

Тхе Гуардиан, 13.09.2018.

Превела Славица Милетић

Пешчаник.нет, 21.09.2018.

 


Бука препорука

Колумне

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.