Берние Сандерс: Шта Биден мора учинити

Сваког дана 4.000 Американаца умире од ковида-19 због неуспеха администрације да ефикасно организује производњу и дистрибуцију вакцина, као и процедуре за тестирање и праћење.

Bernie Sanders / 25. јануар 2021

 

Док бесни највећа пандемија века, више од 90 милиона Американаца нема здравствено осигурање или има само ограничену здравствену заштиту. Они не могу рачунати на помоћ лекара ако се разболе. Изолација и страхови које је донела пандемија довели су до наглог скока броја случајева менталних обољења.

Више од половине америчких радника живи од једног до другог чека, укључујући и милионе есенцијално важних радника који свакодневно ризикују живот. Више од 24 милиона Американаца је незапослено или само делимично запослено, ако нису сасвим одустали од потраге за послом, а глад угрожава више људи него икада у последњих неколико деценија.

Због недовољних примања, приближно 40 милиона Американаца се суочава са могућношћу да заврше на улици. Многи од њих дугују хиљаде долара за заостале станарине. То не укључује 500.000 оних који су већ избачени на улицу.

У међувремену, најбогатији људи у земљи постају све богатији, а доходовна и имовинска неједнакост обарају историјске рекорде. Невероватно је да је 650 америчких милијардера за време пандемије успело да увећа своје богатство за цео трилион долара.

Због пандемије је образовање у земљи у хаосу, од предшколских установа до универзитета. Образовање великог броја младих људи је практично прекинуто и вероватно је да ће стотине коледжа престати да ради.

Климатске промене уништавају планету и доносе незапамћен број шумских пожара и временских катаклизми. Научници нам говоре да је остало још само неколико година пре него што штета постане непоправљива.

Преко свега тога, на удару су се нашли и темељи америчке демократије. Имали смо председника које је чинио све што је у његовој моћи да поткопа наше демократске институције и изазове насиље против државе и устава на чију одбрану се заклетвом обавезао. Упркос бројним очигледним доказима, десетине милиона Американаца још верује у Трумпову лаж да је убедљиво победио на изборима и да је победа украдена, њему и његовим присталицама. Широм земље организују се наоружане десничарске милиције које подржавају Трумпа.

На такву незапамћену кризу Конгрес и Биден морају одговорити незапамћеним мерама. Нема више настављања по старом. Нема више повратка на старо.

Демократи који сада контролишу Белу кућу, Сенат и Представнички дом морају прикупити храброст и показати америчком народу да је држава способна да брзо и ефикасно реагује на њихове патње и стрепње. Као председнику Буджетског одбора у новом Сенату, намера ми је да управо то и урадим.

Шта то значи за просечног Американца?

То значи да ћемо агресивно сузбијати пандемију да бисмо омогућили Американцима да се врате на радна места и у школе. За то нам је потребан програм федералне помоћи да бисмо произвели довољну количина вакцина и ефикасно их дистрибуирали.

То значи да у овом периоду великих економских тешкоћа морамо осигурати да сви Американци имају на располагању довољне финансијске ресурсе за достојанствен живот. Износ од 600 долара директне помоћи која се исплаћује свим одраслим радницима и сваком детету мора се увећати на 2.000. Такође, минимална цена рада мора се подићи на 15 долара на сат, уз увођење додатних мера заштите за незапослене, заустављање принудних исељења, и спречавање даљег раста броја бескућника и гладних.

То значи да свима морамо пружити здравствену заштиту док траје ова погубна пандемија. Такође, морамо престати да се срамотимо пред светом као једина међу водећим земљама која радницима не даје плаћена одсуства за боловање и обављање породичних обавеза.

То значи да здравствену заштиту деце морамо увести у сваки вртић и пружити је свакој породици у Америци.

Упркос свему што су вам досад говорили, ништа нас не спречава да све то и урадимо. Кроз механизам ребаланса буджета, за који је у Сенату довољна проста већина, можемо деловати брзо и одмах усвојити хитне мере.

Али то неће бити довољно. Ове године морамо направити још један ребаланс ради спровођења великих структурних промена које су нашој земљи неопходне. Коначно, морамо решити проблем гротескно високог нивоа имовинске и доходовне неједнакости и коначно направити земљу која ради у корист свих својих становника, а не само у корист неколицине.

То значи да би други ребаланс био искоришћен да се створе милиони добро плаћених послова, да се обнови застарела инфраструктура и изгради приступачан стамбени фонд, да се модернизују школе, спрече даље климатске промене и изврше велика улагања у енергетску ефикасност и енергију из обновљивих извора.

То значи да ће државни коледжи, универзитети, занатске школе и историјски црни коледжи и универзитети бити бесплатни. Такође, морамо отворити питање застрашујућих студентских дугова за радничке породице. 

То значи и да ће најбогатији Американци и најпрофитабилније компаније морати да плате свој део пореских обавеза према фер начелима. Не можемо допуштати да профитабилне корпорације као што је Амазон остварују милијарде долара прихода и не плаћају ништа на име федералног пореза на нето доходак. Не можемо допустити да милијардери плаћају мање пореза него радничка Америка. Потребна нам је темељна пореска реформа.

Бидена ништа не спречава да потпише два важна нова закона којима би се већина наведених циљева могла остварити већ у првих 100 дана рада новог Конгреса. Не можемо дозволити да Митцх МцЦоннелл и републиканско вођство саботирају законе који би побољшали животе милиона америчких радника и који већ уживају најширу подршку.

Не заборавимо. Када су републиканци контролисали Сенат, искористили су ребаланс буджета да одобре трилионе долара пореских олакшица, пре свега једном проценту најбогатијих и мултинационалним корпорацијама. Такође, за кратко време су у Врховни суд поставили троје судија наклоњених десници. Све захваљујући простој већини коју су имали.

Републиканци су већину користили да штите богате и моћне. Ми ћемо је искористити да заштитимо радничке породице, болесне, старе, угрожене и сиромашне.

Тхе Гуардиан, 20.01.2021.

Превео Ђорђе Томић

Пешчаник.нет, 23.01.2021.


Бука препорука

Колумне

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.