БУКА РАДИО Ветерани рата у БиХ против говора мржње

“Имали смо случајева да нам млади долазе са наративима са којима су одрасли, спремни да сутра оду у рат, али након наших исповИјести, схвате колики је бесмисао рата."

Tatjana Čalić / 23. март 2021

 

Иако је од рата у Босни и Херцеговини протекло више од 25 године, ратне тематике и говор мржње још увијек нису напустили нашу свакодневницу. О сукобима, мржњи и подјелама се и данас прича као да је рат био јуче. Шта о говору мржње данас мисле ветерани из три војске које су ратовале у БиХ од 1992. до 1995. године? Да ли га и сами доживљавају, јер је данас њихова мисија помирење, дијалог и указивање на сву трагедију коју један рат доноси, не само појединцима, већ и комплетном друштву.

Ова питања поставили смо тројици ветерана окупљеним у Удружењу “Прави пожар”- Фрањи Блажевићу, Јасмину Асманагићу и Бориславу Павловићу током дијалошке радионице организоване у марту у Бањалуци.

Млади који су присуствовали дијалошкој радионици у Бањалуци имали су много питања, од тога ко је први почео рат, колику кивицу у цијелој причи сносе медији и страни фактори, колико је идеја братства и јединства била стварна или је била наметнута, да ли је и у рату било повлаштених, да ли су ветерани помирени…

Некада су ове радионице, каже нам предсједник Удружења Прави пожар, Спасоје  Кулага, јединствена прилика младим људима да разговарају о темама о којима се у њиховим породицама не говори или чак да виде човјека учесника рата који не припада њиховој етничкој групи или није из заједнице у којој он живи.

"Имали смо случајева да нам млади долазе са наративима са којима су одрасли, спремни да сутра оду у рат, али након наших исповијести, схвате колики је бесмисао рата. Имамо наравно и људе на чије мишљење је немогуће утицати и они ће увијек наћи начина да ово не прихвате”, прича за БУКУ Кулага.

 

Послушајте 6. радијску емисију магазина Бука са ветеранима рата у БиХ снимљену у оквиру кампање против говора мржње:

 

 

 


Бука препорука

Кампања против говора мржње

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.