Када нема посла, направи га сам: Брат и сестра за три године створили успјешан козметички бренд

Брат и сестра Марко и Глорија Галић, су 2013. године засадили прве саднице смиља. Три године послије имају успјешан бизнис- баве се производњом етеричног уља од смиља, а имају и властиту линију природне ручно рађене козметике “Глориа”.

Tatjana Čalić / 22. новембар 2016

Посљедњих година у Херцеговини се прича искључиво о смиљу. На сваком кораку ничу или су већ никле плантаже засађене овим љековитим биљем. Поред одличне прилике за зараду, не претјерано великих почетних улагања, велика предност ове културе је што је не захтијева садњу сваке године- просјечни вијек трајања је седам година, што је раздобље у ком биљка постиже оптималне приносе.

Све ово брзо су увидјели брат и сестра Марко и Глорија Галић, који су 2013. године засадили прве саднице смиља. Три године послије имају успјешан бизнис- баве се производњом етеричног уља од смиља, а имају и властиту линију природне ручно рађене козметике “Глориа”.

Како за Буку каже Глориа Галић, по којој козметички бренд и носи име, на идеју узгоја смиља дошао је Марко по повратку са студија из Загреба. 

“Пошто је Херцеговина богата љековитим биљем окренули смо се малом истраживању и дошли на идеју да се бавимо плантажним узгојем смиља. Пројекат је у пракси заживио 2013. године када је у мјесту Бочине, недалеко од Мостара, засађено првих 20 хиљада садница, док данас на 3,5 хектара земље имамо засађено 120 хиљада садница. За смиље смо се одлучили из једноставног разлога, јер је то култура за коју смо сигурни да ће наћи свој пут до тржишта јер је веома тражено и цијењено у козметици и фармацеутици”, прича Глориа, која се након завршеног студија безбједности у Загребу заинтересовала за фитоароматерапију, медицинску дисциплину која користи љековито биље и биљне екстракте са циљем очувања здравља и лијечења болести. По завршетку факултета, уписала је и школу фитоаеротерапије у Загребу.

Првих неколико крема направила је у кухињи, без прецизне ваге, а биле су намијењене искључиво за породицу и пријатеље. Све је то, каже, наишло на одушевљење, након чега је одлучила уозбиљили причу, па се данас породица Галић може похвалити да има успјешну козметичку линију ,,Природна козметика Глориа”.

Приликом производње козметике, макар што се смиља тиче, користе искључиво, смиље са својих плантажа. Дио уља се утроши за израду препарата, док већи дио иде на извоз у Италију, Француску, Нјемачку и САД.   

Да би се произвео један литар етеричног уља, потребно је од 800 килограма до једне тоне смиља. Како би биљка дала највише уља, неопходно ју је дестиловати у току 24 сата од тренутка бербе. Један литар уља на нашем тржишту креће се по цијени од 1.500 до 1.800 еура. Количине уља зависе од године и од доба бербе. Тако је прољетна жетва увијек скромнија што се тиче уља, док је јесења богатија уљем из разлога што је пред јесењу жетву биљка дуже сати боравила на сунцу, што знатно утиче на количину уља коју ће дати.    

“На моју велику радост, првенствено су жене, схватиле  значај природне козметике, а занимање је јако велико. Сваки производ, а тренутно их имамо 45, рађен је по једнаком стандарду и за разлику од комерцијалне, наша козметика, не садржи хемијске твари попут парабена (нафтни дериват), алуминија, умјетних боја, конзерванса и мириса. Такође битно је знати да све што нанесемо на кожу продире у организам за пар минута. Дакле, оно чиме третирамо кожу постаје једнако важно као и оно што једемо. Основа су нам хладно цијеђена уља која набављамо из Хрватске и Француске, затим етерична уља, маслаци, природни пчелињи восак, мирисне водице ароматичног биља, природне глине, со Мртвог мора. Производе пласирамо на тржиште првенствено путем друштвених мрежа, а такође и путем наше продајне линије широм БИХ”,појашњава млада предузетница и додаје да је козметички  бренд настао и све ово вријеме опстаје углавном захваљујући потдршци родитеља. 

Када су у питању подстицаји, до сада се, каже нам сговорница, не могу похвалити неком подршком од стране државни институција. Но нада се да ће временом и сазријевањем бренда и то бити промијењено, те ће бити препознати као један од битнијих фактора малог бизниса који је орјентисан ка извозу. Првенствено, наглашава, јер су јединствен домаћи бренд оваквог типа у БиХ.

На питање да ли је тешко данас у БиХ младом човјеку покренути сопствени бизнис, Глориа нам каже да то није ни лако, ни једноставно, али да се исплати.

“По узору на наше родитеље, хтјели смо да покажемо да ако сте упорни, истрајни и када запослите сами себе успјех је на дохват руке. Но, то није нимало лако. Радите много више, али су плодови слађи. Хтјели смо да останемо на нашој земљи у нашој држави и да покажемо да и ми можемо бити Нјемачка. Битно је радити оно што волите и уложити у своје и задњи атом снаге. Надам се да смо ми добар показатељ младим људима да будућност није само у иностранству, већ да улажући у себе могу створити нешто у својој земљи”, истиче Глориа.

Што се даљих планова тиче открива нам да тренутно чекају сертификате након чега креће извоз за ЕУ, спремају рекламну кампању за БиХ, а поносно истиче и да су један од спонзора прве ФАСХИОН АРЕНЕ у Мостару. 

 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.