КУПОВИНА ГЛАСОВА: Вриједимо од 50 до 150 КМ

Коалиција „Под лупом“ представила је први прелиминарни извјештај о дугорочном посматрању локалних избора 2020. године, за период 07.09.-11.10.2020)

Slađan Tomić / 15. октобар 2020

Foto: BUKA

 

Хасан Камењаковиц координатор за медије Под лупом казао је како је Коалиција ангажовала 100  дугорочних посматрача  који праве седмичне  извјештаје, а до сада су направили 711 таквих извјештаја.

Посматрачи су забиљежили како је ово године било скоро 130.000 пријава за гласање путем поште што је рекорд, али је одбијено скоро 30.000 таквих захтјева.

Четири изборне локалне комисије раде без пуног састава и то у Босанском Грахову, Пелагићеву, Теслићу и Вукосављу. 14 локалних изборних комисија не поштује гендер квоту, а седам комисија нема услове за рад: Бихаћ, Источно Ново Сарајево, Кључ, Рибник, Сански Мост, Вишеград и Вукосавље.

Изборна комисија у општини Пале-ФБиХ одржала је само један састанак.

Посматрачи су забиљежели укупно 538 различитих изборних неправилности, најчешће преурањена кампања. У чак 59 градова и општина забиљежено је 185 таквих случајева, а с обзиром на то да је извјештај резултат посматрања кандидата до 11.10. број ових неправилности је далеко већи.

Дарио Јовановић директор пројекта „Под лупом“ каже да ЦИК БиХ је од расписивања избора одржао  више од 40 сједниц које су отворене за јавност и доступне на YоуТубе каналу.

„Проактивност ЦИК-а БиХ у настојању да поврате пољуљано повјерење грађана БиХ у изборе кроз повећање транспарентности и благовремено разматрање уочених неправилности, охрабрује и представља промјену на боље у односу на претходне године“ казао је Јовановић.

Јелена Танасковић Мићановић је говорила о кључним предизборним преварама.  У преурањену кампању, како каже, највише крећу највећи политички субјекти који се не либе ни да злоупотребљавају јавне ресурсе. До сутра је забрањено плаћено оглашавање и сви предизборни скупови, али овај дио Изборног закона многи нису испоштовали.

„СДА (17), СНСД (12), СДП (7), СДС (7) и ХДЗ (7), а пристигле пријаве о случајевима злоупотребе јавних ресурса се у највећој мјери односе на политичке субјекте СНСД (18), СДА (14), СДС Семберије (4), СДС (4) и СДП (4)“.

Коалиција под лупом је пријавила више случајева преурањене кампање ЦИК-у БиХ, а за разлику од ранијег периода, ЦИК је изрекао казне због преурање кампање на друштвеној мрежи Фацебоок.

Из коалиције кажу и како се наставља   трговина  бирачким одборима, а таквих потенцијалних продаја и трговине забиљежено је у 19 случајева.

„Иако незаконити, притисци на бираче/ице и куповина гласова на изборима у БиХ већ су постали уобичајена пракса. Посматрачи Коалиције извијестили су о 19 таквих случајева у 15 општина и градова. Наведени случајеви односе се на наводе о нуђењу новца у замјену за глас, притиске на запослене у јавним предузећима и слично. Гласине о куповини гласова забиљежене су у више општина гдје се ти износи крећу у распону од 50 – 150 КМ.  Забрињавају напомене дугорочних посматрача о томе да су такви разговори и договори општеприхваћени и да грађани/ке не зазиру од продаје гласова. Друштвене мреже и у овој неправилности имају улогу гдје се исте користе за нуђење новца у замјену за глас“ казала је Танасковић Мићановић.

Она додаје да је говор мржње забиљежен је у 17 случајева у 14 општина/градова, а посебно је изражена злоупотреба друштвене мреже Фацебоок за кориштење непримјереног говора, посебно од стране кандидата/киња политичких субјеката.

„Случај који је привукао највише пажње јавности је спот којег је емитовао политички субјект „Уједињена Српска“, у којем се на стереотипан и увредљив начин приказују припадници конститутивних народа и мањина у БиХ“.

Из коалиције кажу и како су забиљежени  координисани напади политичких странака на независни и нестраначки карактер изборне посматрачке мисије Коалиције „Под лупом“ у виду покушаја инфилтрације страначких активиста у редове нестраначких посматрача. Коалиција „Под лупом“ најоштрије осуђује овакву праксу од стране појединих политичких странака“.

Из Коалиције позивају грађане да изађу на изборе те их подсјећају да све изборне неправилности могу пријавити Коалицији „Под лупом“ на бесплатни број телефона 080 05 05 05 или путем web странице www.подлупом.орг.

 


Бука препорука

Политика

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.