Милионски криминал! Зашто су пали Зељковић и директори фирми?

Бранислав Зељковић, директор Института за јавно здравство Републике Српске (Уједињена Српска), ухапшен је јутрос након цјелодневне потраге за њим од стране полиције РС.

Milovan Matić / 16. септембар 2021

 

Лишен је слободе због криминала везаног за набавке у вријеме највеће корона кризе. Још јуче су у великој акцији МУП-а РС и Републичког тужилаштва приведени директори фирми „Процонтрол“ Славко Бојић и „Травел Фор Фун“ Саша Марковић, као и директор фирме „Промединг“ Драган Дубравац.

Шта су радили?

Почетком априла 2020. Институт додијелио два уговора фирми „Процонтрол“ за набавку заштитних маски и заштитних одијела (један вриједан 345.000, а други 1,65 милиона КМ без ПДВ-а) а у оба случаја ова фирма није испуњавала услове постављене у тендерској документацији.  Уговор од 1,65 милиона је у међувремену раскинут уз образложење да „Процонтрол није испоштовао рок испоруке“.

Такође у априлу мјесецу прошле године, ЈЗУ Институт за јавно здравство Републике Српске, провео је преговарачки поступак без објаве обавјештење са конзорцијумом Травел фор Фун и Промединг д.о.о. Лакташи за набавку 30.000 заштитних одјела, 50.000 ФФП2 заштитних маски и 500 дигиталних безконтактних термометара

У набавци заштитне медицинске опреме учествовала је, ни мање ни више него туристича агенција Травел4Фун и то као једини понуђач. Из Института су тада покушали све објаснити тако што су казали да је ова агенција учествовала на тендеру као члан групе понуђача коју чини и регистровани велепрометник медицинским средствима, Промединг д.о.о. Лакташи, мада у обавјештењу о набавци ове фирме нема нигдје.

Укупна вриједност уговора износила је 1.880.500 КМ без ПДВ-а, како су тада рекли у Институту, иако је према званичним подацима уговор потписан на 2.388 милиона КМ. 

Реакције

Ненад Стевандић, предсједник Уједињене Српске, за БУКУ је коментарисао акцију полиције РС приликом које је ухапшено неколико особа због вишемилионског криминала при куповини заштитне опреме.

Обзиром да је директор Института Бранислав Зељковић кадар Уједињене Српске, питали смо предсједника ове странке Стевандића каквим информацијама он располаже.

Како нам је рекао, "ово је намјештаљка у којој неко покушава правити симетрију са криминалним набавкама у ФБиХ".

Он одбацује било какву могућност да је његов кадар, директор Института Зељковић, умијешан у неке од нерегуларних радњи.

„Он је најбољи и најобразованији кадар. Има само плусеве у свом раду. Долази из интелектуалног и универзитетског миљеа и ово му покушавају намјестити. Биљежи само добит са овом установом и неко му се свети“, рекао је Стевандић за БУКУ.

Стевандић наводи да се није у међувремену чуо са Зељковићем, који је јуче био изван земље, али, како каже, очекује да ће се вратити кад види све ово. 

„Увијек ћу ставити руку у ватру за овакве људе који на овако добар начин воде институције. Ако се неко сад игра са нама да би правио те симетрије тако што ће напасти Зељковића, иза којег стоји мала партија, грдно се преварио“, казао је Стевандић. 
 

Свако ко ради јавни посао и огријеши се о закон треба да буде процесуиран, али нејасно је зашто су за ова хапшења одабрали данашњи дан (Дан српског јединства, слободе и националне заставе) рекао је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ, коментаришући привођења у вези с наводним злоупотребама у Институту за јавно здравство РС.

Он је рекао да би волио да се докаже да су хапшења оправдана, али да ће бити веома критичан ако се покаже да је у питању злоупотреба правосудног система.

Рекао је да би, у случају да се покаже да су у питању злоупотребе, то значило скрнављење правосудног система, те да они који ова хапшења спроводе на данашњи дан показују да им ни до чега није стало.

Нагласио је да постоје индиције да би се могло радити о злоупотреби.

Новинар Стефан Благић, који је први писао о малверзацијама у Институту за јавно здравство, а у вези са набавкама медицинске опреме од туристичке агенције Травел фор фан, каже да је ово данас својеврсна побједа новинарства и слободних медија

Он је подсјетио да је све почело када су током пандемије дошли до сазнања да Туристичка агенција "Травел фор фун" набавља медицинску опрему за дом здравља и болницу у Добоју, а радило се о уговорима тешким преко 200 000 КМ.

"Подразумијева се, јако нам је сумњиво било што једна туристичка агенција набавља медицинску опрему, па смо започели са детаљнијим истраживањем. Убрзо потом, дошли смо до фрапантних сазнања, што о партијским, што о родбинским повезницама актера наше приче, да бисмо на крају сазнали и за вишемилионски уговор који је наведена агенција направила са Институтом за јавно здравство. Почели смо објављивати информације до којих смо стигли, да би се, временом, укључили и читаоци, достављајући информације које сами имају о актерима наведених малверзација", рекао је Благић.

Он наводи да му је изузетно драго што афера куповине медицинске опреме напокон добија одређени епилог, али, како каже, треба сачекати и сам крај судског процеса, како бисмо били сигурни у све наведено.

"Углавном, ова хапшења тумачим као својеврсно побједу новинарства и слободних медија."

Поводом хапшења у Бањалуци огласио се и предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић.

"Очекујем да данашња хапшења представљају коначни почетак обрачуна правосуђа са починиоцима „ковид афера“, које Републику Српску потресају још од почетка пандемије, а на које ми указујемо и подносимо кривичне пријаве већ више од годину дана. Надам се да ће случајеви који су резултирали данашњим привођењима добити свој коначни епилог пред правосудним органима. Нико не смије бити амнестиран уколико је починио кривично дјело, без обзира на политичку припадност и утицај који кроз то има", рекао је предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић. 

Он каже да су бројне афере већ откривене и постоји основ сумње да је кроз њих почињено и више кривичних дјела, али да правосуђе до сада није реаговало. 

Бореновић је додао да криминалци не бирају дан када ће чинити кривична дјела, да за њих нема свеца, ни празника, па тако не треба бирати када ће бити привођени и хапшени. 

"Зато су ружне изјаве да нису требали баш данас бити приведени. Дан српског јединства не треба бити препрека да органи гоњења раде свој посао, будући да је таквима сваки дан, дан криминалног уједињења. "


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.