Њемачка ће опет мијењати стратегију? Лијечник: Морамо увести правило 2Г

Доћи до људи

DW / 14. септембар 2021

У АУТОБУСУ, књижници, джамији или покрај ногометног терена – од овог понедјељка (13.9.) људи у Њемачкој се могу цијепити гдје желе, без претходне пријаве. У питању је покушај власти да се предухитри оно што епидемиолози већ очекују као "четврти вал" епидемије коронавируса, пише Деутсцхе Wелле.

Јер унаточ томе што одавно има довољно цјепива и што га људи могу примити како у центрима за цијепљење, тако и код лијечника у ординацији или у својој фирми, стопа вакцинације као да се полако зауставља на 62 посто. Толико је становника у земљи потпуно заштићено с двије дозе цјепива.

Према стручњацима, за безбрижну зиму у судару с делта сојем вируса удио цијепљених особа у становништву требао би износити 85 до 90 посто. Према Институту Роберт Коцх, то је теоретски могуће и без увођења обвезе цијепљења с обзиром на то да свега између пет и десет посто људи стриктно одбија цијепљење. Остали као да су још неодлучни.

"Дошао сам до точке да размишљам јесмо ли можда исцрпили све што смо као политичари могли учинити", рекао је прошли тједан прилично фрустрирано градоначелник Берлина Мицхаел Мüллер.

Доћи до људи

Други су увјерени да се може учинити више. "Како би се сломио четврти вал, прије него што постане драматично, широм земље се мора увести правило 2Г гдје год је могуће", тражи Франк Улрицх Монтгомерy, предсједник Свјетског удружења лијечника.

Правило 2Г би значило да у објекте попут ресторана, теретана, фризерских салона или на спортске и друге приредбе могу ући само цијепљени или они који су пребољели корону. Тренутно широм Њемачке вриједи правило 3Г – оно значи да приступ имају и они са свјежим негативним тестом на коронавирус.

Нада је очито да помак у стопи цијепљења може донијети промјена тактике: кад неће људи до цјепива, онда ће цјепиво до њих. Тако се у Берлину већ проводе вакцинације на чувеној линији шинобуса која чини прстен око града у дужини од четрдесет километара.

"Мислио сам, зашто не? Уђеш у шинобус, и готово. То је практичније него ићи лијечнику и заказивати термине", каже Андреас Ресинг који се одлучио цијепити у градском пријевозу. Али, на крају за њега није било цјепива – све је било потрошено, јер су лијечници понијели свега стотину доза.

 

"Цјепиво или зараза"

Док број зараза благо расте, баш као и број пацијената на одјелима интензивне његе, министар здравства Јенс Спахн говори о "пандемији међу нецијепљенима".

По броју цијепљених Њемачка је у Еуропи негдје у средини. Цијепљено је знатно више људи него рецимо у Хрватској, али прилично мање него на Малти, у Француској, Португалу, Шпањолској или Данској.

Заступник странке Зелени Јаносцх Дахмен, који је донедавно и сам радио као лијечник у Берлину, каже да је до сада недостајало понуда за вакцинацију на сваком кораку, укључујући ране јутарње и касније вечерње сате када људи иду на посао и с посла. Дахмен се залаже да грађани сами бирају цјепиво које желе.

"Морамо им дати осјећај да је у њиховим рукама одлука које цјепиво примају. Морамо аутобусима стићи до села. И прије свега: морамо цијепити у центрима за тестирање, који су и даље прилично посјећени", каже Дахмен за ДW. У центре за тестирање, логично, највише одлазе нецијепљени.

За сада власти одбијају обвезну вакцинацију и за поједине групе запослених, попут здравствених радника или наставног особља. Остају само апели с умјереним успјехом.

И Дахмен апелира: "Сљедеће године ће се због глобалне ситуације заразити сви који нису цијепљени. Дакле, једини избор који постоји је онај између цјепива и заразе."


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.