Тојагић о хапшењу Зељковића и осталих: Заштитна одијела плаћана 22,50 КМ, а фактурисана на 50 КМ

Драгица Тојагић, секретар Републичког јавног тужилаштва, обратила се данас новинарима испред зграде Тужилаштва РС у вези са хапшењем директора Института за јавно здравство РС и директора приватних фирми.

BUKA / 16. септембар 2021

 

"Лица која су ухапшена и спроведена у Тужилаштво биће испитана од стране јавног тужиоца. По завршетку испитивања, републички јавни тужилац ће одлучити да ли ће против истих ставити приједлог за одређивање мјере притвора", казала је Тојагић.

Зељковиће је лишен слободе синоћ и такође би требао бити спроведен у Тужилаштво како би био испитан од стране јавног тужиоца, казала је, додајући да би Зељковић могао би бити спроведен касно вечерас или сутра ујутро.

"Сва ова лица сумњиче се да су, користећи ванредну ситуацију која је проглашена на територији Републике Српске усљед епидемиолошке ситуације изазване корона вирусом прибавили правним лицима Порцонтрол и Травел фор фун знатну имовинску корист у поступцима јавних набавки које је проводио Институт за јавно здравство РС,  иако нису била квалификована, односно нису имала дозволу за промет медицинском опремом. Набавку медицинских средстава Институт је вршио путем преговарачког поступка, без објаве обавјештења о набавци, без претходног испитивања тржишта и по знатно вишим цијенама од тржишних, од неквалификованих понуђача и без надзора над пријемом медицинске опреме", казала је Тојагић. 

Примјера ради, навела је она, набавка медицинске маске фактурисана је Институту по цијени од 6.90 КМ, а набавна цијена била је 0.36КМ. Заштитна одијела фактурисана су Институту по цијени од 50КМ, иако је набавна цијена тог једног заштитног одијела износила 22.5 КМ.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.