Заборављена викиншка земља: Упознајте бајковиту дестинацију која чека да је откријете

Ако имате жељу да једног дана посетите Фарска острва будите сигурни да ће то бити пут у време када је живот био једноставан, а јединствен.

Nationalgeographic.rs / 07. септембар 2021

Обично територије постају познатије тек након стицања независности. А неке задивљујуће територије и острва, која су и даље део одређене веће земље, често постају заборављени. Један такав пример су и Фарска острва. Током викиншког доба, ове територије су насељавали Викинзи, као и Гренланд и Исланд.

Међутим, за разлику од Исланда, Фарска острва никада нису постала потпуно независна. Уместо тога, острва су и даље, попут Гренланда, конститутивна територија Краљевине Данске. У сваком случају, ово је задивљујуће место за посету, пише Травел Магазин. Јединствена и занимљива дестинација која чека да буде откривена.

За разлику од Исланда, Викинзи нису били први људи који су крочили на ова острва. Уместо тога, бележе се два значајна, узастопна периода пре доласка славних Нордијаца и њихових бродова. Прва насеља су постојала још између 300. и 600. године (први период), а други период је уследио између 600. и 800. године. Преци садашњих становника су Викинзи – прецизније Нордијци који су почели насељавати ова неприступачна острва око 800. године. Говорили су старозападнонордијски који је растао и развијао се до разноликости језика који се данас говори на острвима – фарског језика.

Занимљиво је да су постојале три групе Викинга. Нордијци, углавном из Норвешке, који су насељавали Фарска острва, Исланд, Гренланд. Данци, углавном из Данске, који су се кретали ка британским острвима, а ту су и Викинзи из Шведске, који су се кретали ка Источној Европи.

Између 1035-1814. године Фарска острва су била део Краљевине Норвешке (која је била у унији са Данском после 1450. године). Међутим, 1814. године Норвешка је постала део Шведске, док је Данска добила Фарска острва.

Путовање на Фарска острва

Упркос својој изолованости у северном Атлантику, Фарска острва су одлично повезана редовним летовима из Копенхагена (Данска), Париза (Француска), Рејкјавика (Исланд), Единбурга (Шкотска) и Бергена (Норвешка). Из последња три града лет до острва траје свега око сат времена.

Друга опција за путнике који имају више времена и жељу за авантуром је трајект. Имајте само на уму да бродови полазе из Данске и са Исланда.

Фарска Острва су далеко од утабаних стаза и ништа налик уобичајеној туристичкој дестинацији. Овде посетиоце очекују примери драматичних пејзажа и дивљи северни Атлантски океан, а све далеко од туристичких гужви. Окружење је мирно и опуштајуће. Највећи град, уједно и престоница, је Торсхавн. Градић је мали али шармантан, а може се похвалити и занимљивим ноћним животом. Острва су невероватно зелена, планинска и сва су повезана путевима и трајектима.

Активности на острвима се углавном своде на планинарење и истраживање дивљих, али предивних предела на отвореном. Постоји велики избор тура које можете изабрати, али лако је и да направите сопствени итенерер и сами обиђете ова драматична, заборављена острва.

Торсхавн је главно место и престоница овог северног архипелага. Кућице су шарене, а град је назван по нордијском богу Тору ("лука Тора", у преводу) који се углавном представља са чекићем у руци. У граду се налази скоро трећина становништва острва. Торсхавн је смештен у јужном делу острва Стрејмој – највећем и најнасељенијем од укупно 18 која чине Фарска острва.

Док сте овде, проучите важност оваца за острва и купите неки комад одличне дизајнерске вунене одеће направљене управо овде у Торсхавну. Многе куће у граду и по острвима су љупке и симпатично наткривене травнатим крововима. Моћи ћете да нађете и велики избор кафића у европском стилу али и традиционалне опције.

Стари град престонице је добро очуван, али је већина других старих грађевина, изграђених од дрвета, подлегла сталној опасности која је претила од пожара. Најстарије куће датирају из 16. и 17. века.

Другачији свет од оног на који сте навикли чини да ће путовање на Фарска Острва бити пут који вероватно нећете лако заборавити.

 

 


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.