ЖАЛИЛИ СЕ УПРАВИ: Родитељи огорчени на промјене васпитача у бањалучком вртићу “Наша дјеца”

Родитељи се жале, директорица Центра за предшколско васпитање истиче да ће проблем убрзо бити ријешен

Maja Isović Dobrijević / 06. децембар 2021

Foto: BUKA

 

Родитељи дјеце која похађају вртић „Наша дјеца“ у Бањалуци огорчени су јер се у једној од група у том вртићу у посљедње двије године константно мијењају васпитачице, због чега су се јутрос жалили управи Центра за предшколско образовање Бањалука и најавили пријаве инспекцији и ресорном министарству.

Родитељи истичу како је у групи, у којој су њихова дјеца, до сада промијењено више од шест тета - васпитачица, што сматрају недоспустивим.

„Раније смо се жалили Управи Центра због такве праксе, али ништа није предузето да се сталне промјене тета зауставе. Данас нас је дочекала вијест да је тета, која је дошла прије пар мјесеци и на коју су се дјеца таман навикла, премјештена и да је дошла нова. Више не знамо ни која је по реду. Дјеца су изгубила континуитет у образовању. На родитељском састанку недавно нам је речено да је то проблематична група с аспекта дисциплине и ауторитета, а што је разлог управо често мијењање васпитачица“, истакли су родитељи који су нам се обратили.

То је, сматрају, нарочито проблематично јер је то група дјеце која идуће године излазе из вртића и требали би да се адекватно припреме за полазак у школу.

„Занемарују се права дјеце, они су свјесни да није добро да се васпитачице мијењају често, али ништа не раде да то спријече. То је једина група која нема носиоца, односно вође групе већ дуже вријеме што сматрамо да је мимо свих правила и процедура. Обратићемо се инспекцији и надлежном министартсву да тражимо заштиту права дјеце“, сагласни су родитељи.

Наташа Мљевић, мајка дјечака који иде у споменуту групу каже да дјеца у тој групи нису имали једнаке услове за рад као дјеца у групама и вртићима који имају сталне тете.

"Дјеца прекид те емотивне везе са васпитачицом јако тешко прихватају. Контактирали смо управу Центра за предсколско васпитање и образовање и добили одговор да они могу да мијењају васпитачице кад желе, да је битно да дјеца имају двије васпитацице и да ми, као родитељи, не можемо да утичемо на то. Увидом у Закон о предшколском васпитању и образовању РС, утврдили смо кршење неколико тачака тог закона у конкретном случају, те ћемо се као родитељи сутра обратити инспекцији Министраства просвете и културе РС. Све у свему, одлука сигурно није била у најбољем интересу дјеце", рекла је за БУКУ Наташа Миљевић.

 

 

Јелена Куртиновић, директорица Центра за предшколско васпитање из Бањалуке каже да у тој групи имају васпитачицу која има дијете са потешкоћама у развоју.

"Како је корона кренула ја као послодавац имам разумијевања према њој као колегици и мајци. То ствара проблеме у раду, али са друге стране треба схватити људе који имају дјецу са потешкоћама у развоју и посебно сад, како је корона кренула. Они се налазе у јако опасној ситуацији. Имам разумијевање према свим колегицама које су у таквој ситуацији и траже неплаћено или боловање. Због тога имамо васпитача који је на замјени", рекла је за БУКУ Јелена Куртиновић.

Додаје да припремају конкурс да се ријеши тренутна ситуација и ове седмице требају тражити сагласност од Градоначелника за расписивање конкурса.

"Колегица која има споменути проблем је стари и стални радник и као послодавац имам разумијевање за ситуацију у којој се налази. Знам да је то родитељима дјеце из те групе незгодно, али не знам како бисмо се ми остали понашали да нас задеси ситуација у којој се налази наша колегица", рекла је Јелена.

Милада Шукало, савјетница Градоначелника Бањалуке за друштвене дјелатности рекла је да је Одјељење послало допис према установи Центар за предшколско васпитање и очекују одговор.

"Имали смо неколико ургенција у протеклих мјесец дана и очекујемо да ће Центар изнаћи неко рјешење и помоћи да се ситуација ријеши", истакла је Шукало.

 

 

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.