Бесплатни уджбеници за све основце у Бањалуци: Уштедили смо на функционерима

Ученици бањалучких основних школа за наредну школску годину добиће бесплатне уджбенике.

Maja Isović Dobrijević / 21. јул 2021

Foto: BUKA

 

На тендеру за набавку уджбеника као најповољнија изабрана је понуда ЈП „Завод за уджбенике и наставна средства“, а у питању је набавка вриједна 1,5 милиона КМ. Уджбеници ће бити подијељени у 26 основних школа у Бањалуци.

Тим поводом, је данас одржан састанак са представницима Актива директора основних школа како би се утврдио план подјеле уджбеника по школама.

Драшко Станивуковић, градоначелник Бањалуке рекао је да је Бањалука једини град у региону у којем основци не плаћају уджбенике.
Планирано је да од 3. до 12. августа школе добију уджбенике, а онда ће школе подијелити уджбенике ђацима. Овај програм ће обухватити више од 11. 000 ученика.

„На овај начин бити обезбијеђене су значајне уштеде за кућне буджете грађана.Родитељи та средства могу преусмјерити у друге сврхе. Ово је напокон постало реалност, а не обећање. Ми сада можемо да кажемо родитељима да не купују уджбенике, да пензионери купују јефтиније мјесечне карте. Такође, добијају се нови паркови, игралишта. Пред почетак нове школске године у ОШ ‘Бранко Радичевић’ на Старчевици ћемо потпуно реновирати двориште”, рекао је Станивуковић. Он је рекао да су уштеде направили на функционерима, јер они не користе службене аутомобиле у приватне сврхе.

 

Директорица основне школе Свети Ћирило и Методије из Писквице Олгица Тешић рекла је да се ради о храбром пројекту.

„Као просвјетни радник и мајка сам сретна што родитељима могу рећи да не морају бринути како ће за своју дјецу набавити уджбенике“, рекла је она.
Станивуковић је рекао да се разматра начин како да се сачувају уджбеници и за наредне године, да се комплети допуњавају због економских и еколошких разлога.

Станивуковић је позвао републичке власти да исто ураде и на нивоу РС.

Подсјетимо да је Министарство просвјете и културе Републике Српске, односно Влада Републике Српске обезбиједило је и за школску 2021/2022. годину бесплатне уджбенике за све ученике првог и другог разреда основне школе, затим за ученике побједнике републичких такмичења у школској 2020/2021. години, као и за све ученике од трећег до деветог разреда основних школа који су треће и наредно по рођењу дијете из породица са троје и више дјеце. Буджетом за 2021. годину за ову намјену предвиђена су средства у износсу од  3.000.000 КМ.

Према тренутним подацима, за школску 2021/2022. годину бесплатни уджбеници биће обезбијеђени за око 9.000 ученика првог и око 9.140 ученика другог разреда основних школа, док је укупно око 10.620 ученика који су треће или наредно дијете по реду рођења из породица са троје и више дјеце.

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.