ГРАЂАНИ ТРАЖЕ КРИВЦЕ И ОДГОВОРНОСТ: Организован свечани испраћај нелегалног отпада из Дрвара (ВИДЕО)

Иако отпад потајно одлази грађани траже одговорност за све оно што се десило у Дрвару.

Maja Isović Dobrijević / 29. март 2021

Foto: BUKA

 

Неформална група грађана окупљена око иницијативе "Дрвар без италијанског отпада" оррганизује перформанс свечани испраћај нелегалног отпада који има за циљ да скрене пажњу на чињеницу да ни након годину дана од афере и даље нико није одговарао пред законом.
 
Перформансом се жели указати на то да иако је коначно при крају дуго најављивано уклањање нелегално депонираног отпада из овог града и даље нитко није одговарао. Нису се промијенила ни имена функционера који су потписали рјешења и дозволе, на основу којих је отпад увезен и нелегално депониран, наводи се у саопштењу неформалне групе грађана.

И министар екологије у ХБЖ Хикмет Ходжић и федерална министарка екологије Едита Ђапо још увијек су у својим фотељама. Без обзира на аферу, наводе.

"Подсјећамо, фирма „Кром рециклажа“, коју су у вељачи прошле године у Дрвару основала тројица држављана Србије, прошлог љета је из Италије у БиХ увезла отпад који је, по документацији, био намијењен за рециклажу. Испоставило се, међутим, да погон за рециклажу у Дрвару постоји само „на папиру“, док га у стварности нема" стоји у саопштењу.

Испоставило се, такође, да „Кром рециклажа“ нема ни машине за прераду отпада, ни запослене раднике, ни канцеларије за сједиште фирме, бар не у Дрвару. Тако је отпад, умјесто у непостојећем рециклажном погону, завршио у напуштеним фабричким халама у Дрвару и Босанском Грахову, а један дио и на локалној комуналној депонији Корита. И тко зна до када би шлепери с отпадом стизали из Италије, да им на пут нису стали грађани, који су се побунили и блокирали магистралу.

Када то у Дрвару и Босанском Грахову више није било могуће, преостали из Италије пристигли камиони с отпадом су истоварани у Бихаћу, Бусовачи и Кисељаку Федерални еколошки инспекторат је касније утврдио да је у ових пет локалних заједница у периоду од 1. јуна до 4. јула 2020. довезено и непрописно депонирано укупно 414 тона отпада, саопштено је из неформалне групе грађана.

Живана Сабљић, активисткиња из Дрвара рекла је да смо се несретним околностима нашли у центру пажње.

"То што отпад одлази из Дрвара, не мора значити да смо ми задовољни, јер ово није смјело да дође до овога. Неодговорнст државе и институција овдје је показала највећи степен. Ја овдје видим искључиву кривицу ресорног министарства који је издао рјешење ", рекла је Живана данас у Дрвару.

Најављена је и иницијатива за смјену министра Хикмета Ходжића. 

"Све штете ове државе плаћају грађани. Ставили смо једну велику мрљу на љепоте овог града. У овим фабрикама некад је радило 7000 људи, а сада мој град не броји 7000 становника", истиче Живана.

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.