Колико је Република Српска платила, а колико добила вакцина?

Вакцине и набавке

Elvir Padalović / 05. мај 2021

Foto: BUKA

 

Институт за јавно здравство Републике Српске је потписао уговор са предузећем "Крајинагроуп" о набавци вакцина за 8,5 милиона КМ, сазнаје БУКА.


Из Института је потврђено за наш портал како је уговор о набавци вакцина потписан са поменутим предузећем а средствима која је дозначио Компензациони фонд у износу од 8,5 милиона КМ.
 
Ради се о набавци 160 000 кинеских вакцина 
 
Према објави са званичне странице Кинеске амбасаде у БиХ, авион са вакцинама кренуо је 1.маја, али никаквих других информација нема. Портал БУКА контактирао је Кинеску амбасаду како бисмо добили више информација о овој пошиљци. Још чекамо одговор.
 
Подсјетимо, "сарадња" институција Републике Српске и фирме "Крајинагроуп" око набавке кинеских вакцина је друга по реду, након уговора о испоруци руске вакцине, потписане још почетком фебруара. 

Подсјетимо да је предузећу "Крајинагроуп" раније дозначено скоро 13,5 милиона КМ за набавку 400.000 доза руске вакцине за РС за 200.000 особа.

Како је БУКА прва објавила 4.фебруара, Институт за јавно здравство Републике Српске склопио је уговор са компанијом "Крајинагроуп" путем преговарачког поступка без објаве обавјештења укупне вриједности понуде: 11.468.000,00 без ПДВ-а односно 13.417.560,00 КМ са ПДВ-ом. Цијена једне вакцине износила је 57,34 КМ без ПДВ-а
 
Плаћене, а још стигле нису

Подсјетимо. Република Српска је прво преко механизма Ковакс уплатила око 6,9 милиона КМ и наручено 400.000 доза за 200.000 становника.

Преко овог механизма је у Републику Српску стигло само 16000 доза.

У све остале набавке Република Српска је ушла самостално.
 
Почетком прошле седмице стигао је контингент од 25 000 доза руске вакцине а стигло је и 1300 доза за ревакцинацију у Приједору. Како БУКА сазнаје издато је рјешење о увозу.
 
Заједно са овим пристиглим контингентом руских вакцина, у Републику Српску је стигло самостално набављених 73 000 доза а подсјећамо најављено је 400 000 до краја марта.

Уз вакцине из ковакса, то чини 90000 набављених вакцина, за које је досад потрошено већ споменутих 30 милиона КМ.

Поред овога, Србија је донирала 20000 вакцина Астра Зенека Републици Српској.  Јуче је у Босну и Херцеговину стигло 10500 доза Фајзера донираног из ЕУ, а прије неколико дана стигло је 50.000 вакцина Синопхарм, такођер из донације.


Јасно је да се процес вакцинације не одвија пожељним темпом, а трећа фаза вакцинисања најављена је за другу половину маја.
 
Вакцинација споро тече

Према достављеним подацима порталу крајем прошле седмице, 39 000 особа је примило прву дозу вакцине, а око 20 000 је ревакцинисано.

За све друге особе из Републике Српске, који су се вакцинисали у Србији евиденцију води Институ за јавно здравље Србије, а Институт за јавно здравство Републике Српске је у преговорима да те податке уврсте у њихову евиденцију.
 
Од најављеног електронског система за пријављивање вакцинисања засад нема ништа конкретно. 

"Систем за електонско пријављивање за процес вакцинације у Републици Српској је још увијек у фази израде" речено је за БУКУ из Института за јавно здравство.
 
БиХ И ковакс
 

У Републику Српску, иако постепено и веома тромо, стижу вакцине из Кине и Русије, за разлику од Федерације БиХ која не успијева у томе. 

БиХ је укупно платила преко ковакса 1 230 000 доза, а стигло је тек 50.000. 

Према наводима предсједавајућег Савјета министара БиХ Зорана Тегелтија наводи значајније испоруке путем ЦОВАX-а могле стићи у другом кварталу ове године.
 

 
 

Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.