КРЖ пресудио: ФЗО поново бира понуђача инсулинских пумпи

Фонд здравственог осигурања (ФЗО) Републике Срске мораће поново да бира најповољнијег понуђача за инсулинске пумпе јер му је то наложила Канцеларија за разматрање жалби (КРЖ) БиХ.

CAPITAL / 15. септембар 2021

КРЖ је поништила Одлуку о измјени Одлуке о избору најповољнијег понуђача инсулинских пумпи, након жалбе предузећа “Епсилон ресеарцх интернатионал” из Бањалуке. 

Појашњења ради, након проведене набавке ФЗО је одлучио да су прихватљиве двије понуде инсулинских пумпи и то “yпсо аг” пумпе предузећа “ИЦМ” из Бијељине и „медитрониц“ пумпе бањалучке фирме “Епсилон”. У ФЗО одлучују да ће им пумпе добављати “ИЦМ” јер је њихова понуда била јефтинија. 

Иако су изабрани, та фирма се жали Фонду тврдећи да понуда предузећа “Епсилон” није у складу са тендерском документацијом, те да као таква уопште није прихватљива, што ФЗО прихвата и као једину прихватљиву понуду оцјењује понуду бијељинске фирме.

Затим слиједи жалба „Епсилона“ Канцеларији за разматрање жалби, те КРЖ поништава измјењену Одлуку и налаже Фонду поновно поступање. 

Малишанима не одговарају пумпе бијељинског предузећа

ФЗО РС је наиме, према писањима Српске инфо, изабрао понуђача који је нудио пумпу која се не препоручује дјеци са дијабетесом.

“Зашто сте изабрали понуђача за инсулинску пумпу која се не препоручује дјеци са дијабетесом? Пумпа није компактибилна са било којим сензором за континуирано мјерење шећера у крви и коју ниједан доктор неће препоручити малим пацијентима”, запитао се отац четворогодишње дјевојчице којој је дијагностикован дијабетес типа 1.

Отац дјевојчице је разочаран што је ФЗО приликом избора понуђача водио рачуна само о финансијама, али не и о техничким могућностима пумпе. Он тврди да дјеци више одговарају „медитрониц“ пумпе које је понудило предузеће “Епсилон”, док су, како истиче, “yпсомед аг” пумпе неприхватљиве.

Жалбом фирме “ИЦМ” понуда бањалучке фирме у потпуности одбачена

Када је ријеч о самој жалби фирме “Епсилон ресеарцх интернатионал” из Бањалуке они су се заправо жалили на Одлуку о измјени Одлуке о избору најповољнијег понуђача. 

Конкретно, крајем јула ове године ФЗО је донио Одлуку којом као најповољнијег понуђача бира предузеће “ИЦМ” из Бијељине које је инсулинске пумпе „yпсомед аг“ пристало набавити за 93.590 КМ са ПДВ-ом, док је другорангирани понуђач била фирма “Епсилон” која би „медитрониц“ пумпе испоручила за 112.320 марака са обрачунатим порезом. 

ФЗО је дакле у овој Одлуци истакао како су двије понуде биле прихватљиве, али су се одлучили за економски повољнију, односно понуду предузећа “ИЦМ”. 

Фонд усвојио све жалбене наводе бијељинске фирме

На такву Одлуку се кроз чак пет жалбених навода жалио бијељински “ИЦМ”, а ФЗО је све те жалбене наводе уважио, те донио Одлуку о измјени Одлуке о избору најповољнијег понуђача којом је оцјенио да понуда предузећа “Епсилон” уопште није била у складу са тендерском документацијом и као таква је одбачена. 

Бањалучка фирма се након овакве Одлуке Фонда жалила КРЖ-у који је њихову жалбу уважио, те поништио Одлуку о измјени Одлуке о избору најповољнијег понуђача. 

Тривијални жалбени наводи

Фирма “ИЦМ” чије је жалбене наводе Фонд усвојио у цјелости у једном дијелу истиче да печат предузећа “Епсилон” на фолији у којој су достављене гаранције за озбиљност понуде није правилно постављен, односно да један његов дио осим на наљепници којом је затворена фолија мора бити и на самој фолији. 

ФЗО је овај жалбени навод усвојио, али се КРЖ с тим не слаже те је након жалбе “Епсилона” утврдио да апослутно нити тендерском документацијом нити Правилником није прописано да печат понуђача мора поред наљепнице на фолији да прелази и на саму фолију. 

“ИЦМ” се жалио и што, према њиховим ријечима, иако је Законом предвиђено да све стране понуде морају бити нумерисане, а предузеће “Епсилон” је наводно приложило ЦД у папирном паковању које је ставио у пластичну фолију, а који није био нумерисан.

Иако је ФЗО и овај навод усвојио, КРЖ се ни с тим није сложио те су навели да је достављени ЦД приложен у папирном паковању које је стављено у пластичну фолију, на коју је налијепљена наљепница и која је печатирана. 

Фонд није правилно примијенио Закон

КРЖ сматра да се континуитет нумерације није изгубио. 

“Уговорни орган није правилно утврдио чињенично стање, те је неправилно примијенио закон и подзаконске акте”, наведено је у Рјешењу КРЖ-а донесеном 9. септембра ове године.

 Портал ЦАПИТАЛ питао је Фонд да ли ће се одлучити за другог понуђача, с обзиром на то да се родитељи малишана са дијабетесом жале да дјеци не одговарају пумпе бијељинске фирме “ИЦМ”, или ће ипак остати при економски најповољнијој понуди без обзира на техничке карактеристике пумпе? Одговор до објаве текста није стигао. 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.