Родитељима дјечака с аутизмом одбили захтјев за дјечији додатак јер имају пропали обрт

Босна и Херцеговина годинама се суочава са изумирањем нације, природни прираштај је негативан, а одлив становништва све већи.

Slađan Tomić / 19. јануар 2021

 

Различити нивои власти немају конкретних акција на заустављају и промјени овог тренда, а једина акција коју проводе је она вербална – неучинковита, лицемјерна и популистичка.

Посебна незаинтересованост власти да нешто промијене примијетна је и у њиховом односу спрам дјеце с тешкоћама. Шест година се бавим новинарством и сваке године у септембру извјештавам о томе како дјеца с тешкоћама нису на вријеме кренула у школу јер:

·нема новца за те намјере

·нема личних асистената

·нема просторија

·нема дефектолога

Иако су странке тадашње опозиције критиковале владу СДА, убрзо ћемо знати је ли ова боља.

Осим што власти Кантона Сарајево годинама дјеци ускраћују право на образовање, њиховим родитељима ускраћују и право на материјалну помоћ. Иако је она симболична, ради се о достојанству и праву којег се родитеље не желе одрећи. А и зашто би. Не треба да га се одрекну.

Аида Хрњић, активисткиња, колумнисткиња и мајка дјечака с аутизмом која је борбу своје породице у условима пандемије испричала у филму Алеме Казазић „100 посто се волимо“, који је награђен новинарском наградом „Срђан Алексић“, одлучила је да ће на суду тражити своја права.

Наиме, већ четири мјесеца она покушава остварити ово право шаљући дописе и жалбе Министарству за социјална питања кантона Сарајево.

„Моје дијете је процијењено на 100% инвалидност, а држава му никада није понудила никакву помоћ. Никада није имао право ни на шта“, каже мајка овог дјечака за БУКУ.

Додаје да је проблема имала и при остваривању права на рану интервенцију до поласка у нову школску годину на вријеме.

Посљедње лупање вратима пред носом доживјела је данас када је стигла одбијеница жалбе: нема право на дјечији додатак јер је отац дјечака имао регистрован обрт. Имао, јер је одавно пропао, а породица Хрњић је доставила и доказ о стечајном поступку.

"Тај обрт не ради 10 година, јер мој муж није у странци и није добивао тендере, а то што је увезао високу технологију у БиХ, као индустријски дизајнер је небитно у односу на немање чланске карте у джепу. Покренућемо  управни поступак! Ова држава кроји законе на начин да се прво направи 'рупа', па оно около рупе. Ово је држава бахатих и бескрупулозних којима је аршин отимање од оних који требају посебну пажњу и његу. Позивам све релевантне службе, људе, све оне који требају дићи свој глас против овога да то учине. Ово може бити било чије дијете, зар нам је то нормално?”, пита се Хрњић.

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.