GRAĐANI TRAŽE KRIVCE I ODGOVORNOST: Organizovan svečani ispraćaj nelegalnog otpada iz Drvara (VIDEO)

Iako otpad potajno odlazi građani traže odgovornost za sve ono što se desilo u Drvaru.

Foto: BUKA

 

Neformalna grupa građana okupljena oko inicijative "Drvar bez italijanskog otpada" orrganizuje performans svečani ispraćaj nelegalnog otpada koji ima za cilj da skrene pažnju na činjenicu da ni nakon godinu dana od afere i dalje niko nije odgovarao pred zakonom.
 
Performansom se želi ukazati na to da iako je konačno pri kraju dugo najavljivano uklanjanje nelegalno deponiranog otpada iz ovog grada i dalje nitko nije odgovarao. Nisu se promijenila ni imena funkcionera koji su potpisali rješenja i dozvole, na osnovu kojih je otpad uvezen i nelegalno deponiran, navodi se u saopštenju neformalne grupe građana.

I ministar ekologije u HBŽ Hikmet Hodžić i federalna ministarka ekologije Edita Đapo još uvijek su u svojim foteljama. Bez obzira na aferu, navode.

"Podsjećamo, firma „Krom reciklaža“, koju su u veljači prošle godine u Drvaru osnovala trojica državljana Srbije, prošlog ljeta je iz Italije u BiH uvezla otpad koji je, po dokumentaciji, bio namijenjen za reciklažu. Ispostavilo se, međutim, da pogon za reciklažu u Drvaru postoji samo „na papiru“, dok ga u stvarnosti nema" stoji u saopštenju.

Ispostavilo se, takođe, da „Krom reciklaža“ nema ni mašine za preradu otpada, ni zaposlene radnike, ni kancelarije za sjedište firme, bar ne u Drvaru. Tako je otpad, umjesto u nepostojećem reciklažnom pogonu, završio u napuštenim fabričkim halama u Drvaru i Bosanskom Grahovu, a jedan dio i na lokalnoj komunalnoj deponiji Korita. I tko zna do kada bi šleperi s otpadom stizali iz Italije, da im na put nisu stali građani, koji su se pobunili i blokirali magistralu.

Kada to u Drvaru i Bosanskom Grahovu više nije bilo moguće, preostali iz Italije pristigli kamioni s otpadom su istovarani u Bihaću, Busovači i Kiseljaku Federalni ekološki inspektorat je kasnije utvrdio da je u ovih pet lokalnih zajednica u periodu od 1. juna do 4. jula 2020. dovezeno i nepropisno deponirano ukupno 414 tona otpada, saopšteno je iz neformalne grupe građana.

Živana Sabljić, aktivistkinja iz Drvara rekla je da smo se nesretnim okolnostima našli u centru pažnje.

"To što otpad odlazi iz Drvara, ne mora značiti da smo mi zadovoljni, jer ovo nije smjelo da dođe do ovoga. Neodgovornst države i institucija ovdje je pokazala najveći stepen. Ja ovdje vidim isključivu krivicu resornog ministarstva koji je izdao rješenje ", rekla je Živana danas u Drvaru.

Najavljena je i inicijativa za smjenu ministra Hikmeta Hodžića. 

"Sve štete ove države plaćaju građani. Stavili smo jednu veliku mrlju na ljepote ovog grada. U ovim fabrikama nekad je radilo 7000 ljudi, a sada moj grad ne broji 7000 stanovnika", ističe Živana.

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.