KRŽ presudio: FZO ponovo bira ponuđača insulinskih pumpi

Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srske moraće ponovo da bira najpovoljnijeg ponuđača za insulinske pumpe jer mu je to naložila Kancelarija za razmatranje žalbi (KRŽ) BiH.

CAPITAL / 15. Septembar 2021

KRŽ je poništila Odluku o izmjeni Odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača insulinskih pumpi, nakon žalbe preduzeća “Epsilon research international” iz Banjaluke. 

Pojašnjenja radi, nakon provedene nabavke FZO je odlučio da su prihvatljive dvije ponude insulinskih pumpi i to “ypso ag” pumpe preduzeća “ICM” iz Bijeljine i „meditronic“ pumpe banjalučke firme “Epsilon”. U FZO odlučuju da će im pumpe dobavljati “ICM” jer je njihova ponuda bila jeftinija. 

Iako su izabrani, ta firma se žali Fondu tvrdeći da ponuda preduzeća “Epsilon” nije u skladu sa tenderskom dokumentacijom, te da kao takva uopšte nije prihvatljiva, što FZO prihvata i kao jedinu prihvatljivu ponudu ocjenjuje ponudu bijeljinske firme.

Zatim slijedi žalba „Epsilona“ Kancelariji za razmatranje žalbi, te KRŽ poništava izmjenjenu Odluku i nalaže Fondu ponovno postupanje. 

Mališanima ne odgovaraju pumpe bijeljinskog preduzeća

FZO RS je naime, prema pisanjima Srpske info, izabrao ponuđača koji je nudio pumpu koja se ne preporučuje djeci sa dijabetesom.

“Zašto ste izabrali ponuđača za insulinsku pumpu koja se ne preporučuje djeci sa dijabetesom? Pumpa nije kompaktibilna sa bilo kojim senzorom za kontinuirano mjerenje šećera u krvi i koju nijedan doktor neće preporučiti malim pacijentima”, zapitao se otac četvorogodišnje djevojčice kojoj je dijagnostikovan dijabetes tipa 1.

Otac djevojčice je razočaran što je FZO prilikom izbora ponuđača vodio računa samo o finansijama, ali ne i o tehničkim mogućnostima pumpe. On tvrdi da djeci više odgovaraju „meditronic“ pumpe koje je ponudilo preduzeće “Epsilon”, dok su, kako ističe, “ypsomed ag” pumpe neprihvatljive.

Žalbom firme “ICM” ponuda banjalučke firme u potpunosti odbačena

Kada je riječ o samoj žalbi firme “Epsilon research international” iz Banjaluke oni su se zapravo žalili na Odluku o izmjeni Odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača. 

Konkretno, krajem jula ove godine FZO je donio Odluku kojom kao najpovoljnijeg ponuđača bira preduzeće “ICM” iz Bijeljine koje je insulinske pumpe „ypsomed ag“ pristalo nabaviti za 93.590 KM sa PDV-om, dok je drugorangirani ponuđač bila firma “Epsilon” koja bi „meditronic“ pumpe isporučila za 112.320 maraka sa obračunatim porezom. 

FZO je dakle u ovoj Odluci istakao kako su dvije ponude bile prihvatljive, ali su se odlučili za ekonomski povoljniju, odnosno ponudu preduzeća “ICM”. 

Fond usvojio sve žalbene navode bijeljinske firme

Na takvu Odluku se kroz čak pet žalbenih navoda žalio bijeljinski “ICM”, a FZO je sve te žalbene navode uvažio, te donio Odluku o izmjeni Odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača kojom je ocjenio da ponuda preduzeća “Epsilon” uopšte nije bila u skladu sa tenderskom dokumentacijom i kao takva je odbačena. 

Banjalučka firma se nakon ovakve Odluke Fonda žalila KRŽ-u koji je njihovu žalbu uvažio, te poništio Odluku o izmjeni Odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača. 

Trivijalni žalbeni navodi

Firma “ICM” čije je žalbene navode Fond usvojio u cjelosti u jednom dijelu ističe da pečat preduzeća “Epsilon” na foliji u kojoj su dostavljene garancije za ozbiljnost ponude nije pravilno postavljen, odnosno da jedan njegov dio osim na naljepnici kojom je zatvorena folija mora biti i na samoj foliji. 

FZO je ovaj žalbeni navod usvojio, ali se KRŽ s tim ne slaže te je nakon žalbe “Epsilona” utvrdio da aposlutno niti tenderskom dokumentacijom niti Pravilnikom nije propisano da pečat ponuđača mora pored naljepnice na foliji da prelazi i na samu foliju. 

“ICM” se žalio i što, prema njihovim riječima, iako je Zakonom predviđeno da sve strane ponude moraju biti numerisane, a preduzeće “Epsilon” je navodno priložilo CD u papirnom pakovanju koje je stavio u plastičnu foliju, a koji nije bio numerisan.

Iako je FZO i ovaj navod usvojio, KRŽ se ni s tim nije složio te su naveli da je dostavljeni CD priložen u papirnom pakovanju koje je stavljeno u plastičnu foliju, na koju je nalijepljena naljepnica i koja je pečatirana. 

Fond nije pravilno primijenio Zakon

KRŽ smatra da se kontinuitet numeracije nije izgubio. 

“Ugovorni organ nije pravilno utvrdio činjenično stanje, te je nepravilno primijenio zakon i podzakonske akte”, navedeno je u Rješenju KRŽ-a donesenom 9. septembra ove godine.

 Portal CAPITAL pitao je Fond da li će se odlučiti za drugog ponuđača, s obzirom na to da se roditelji mališana sa dijabetesom žale da djeci ne odgovaraju pumpe bijeljinske firme “ICM”, ili će ipak ostati pri ekonomski najpovoljnijoj ponudi bez obzira na tehničke karakteristike pumpe? Odgovor do objave teksta nije stigao. 

 


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.