Roditeljima dječaka s autizmom odbili zahtjev za dječiji dodatak jer imaju propali obrt

Bosna i Hercegovina godinama se suočava sa izumiranjem nacije, prirodni priraštaj je negativan, a odliv stanovništva sve veći.

Slađan Tomić / 19. Januar 2021

 

Različiti nivoi vlasti nemaju konkretnih akcija na zaustavljaju i promjeni ovog trenda, a jedina akcija koju provode je ona verbalna – neučinkovita, licemjerna i populistička.

Posebna nezainteresovanost vlasti da nešto promijene primijetna je i u njihovom odnosu spram djece s teškoćama. Šest godina se bavim novinarstvom i svake godine u septembru izvještavam o tome kako djeca s teškoćama nisu na vrijeme krenula u školu jer:

·nema novca za te namjere

·nema ličnih asistenata

·nema prostorija

·nema defektologa

Iako su stranke tadašnje opozicije kritikovale vladu SDA, ubrzo ćemo znati je li ova bolja.

Osim što vlasti Kantona Sarajevo godinama djeci uskraćuju pravo na obrazovanje, njihovim roditeljima uskraćuju i pravo na materijalnu pomoć. Iako je ona simbolična, radi se o dostojanstvu i pravu kojeg se roditelje ne žele odreći. A i zašto bi. Ne treba da ga se odreknu.

Aida Hrnjić, aktivistkinja, kolumnistkinja i majka dječaka s autizmom koja je borbu svoje porodice u uslovima pandemije ispričala u filmu Aleme Kazazić „100 posto se volimo“, koji je nagrađen novinarskom nagradom „Srđan Aleksić“, odlučila je da će na sudu tražiti svoja prava.

Naime, već četiri mjeseca ona pokušava ostvariti ovo pravo šaljući dopise i žalbe Ministarstvu za socijalna pitanja kantona Sarajevo.

„Moje dijete je procijenjeno na 100% invalidnost, a država mu nikada nije ponudila nikakvu pomoć. Nikada nije imao pravo ni na šta“, kaže majka ovog dječaka za BUKU.

Dodaje da je problema imala i pri ostvarivanju prava na ranu intervenciju do polaska u novu školsku godinu na vrijeme.

Posljednje lupanje vratima pred nosom doživjela je danas kada je stigla odbijenica žalbe: nema pravo na dječiji dodatak jer je otac dječaka imao registrovan obrt. Imao, jer je odavno propao, a porodica Hrnjić je dostavila i dokaz o stečajnom postupku.

"Taj obrt ne radi 10 godina, jer moj muž nije u stranci i nije dobivao tendere, a to što je uvezao visoku tehnologiju u BiH, kao industrijski dizajner je nebitno u odnosu na nemanje članske karte u džepu. Pokrenućemo  upravni postupak! Ova država kroji zakone na način da se prvo napravi 'rupa', pa ono okolo rupe. Ovo je država bahatih i beskrupuloznih kojima je aršin otimanje od onih koji trebaju posebnu pažnju i njegu. Pozivam sve relevantne službe, ljude, sve one koji trebaju dići svoj glas protiv ovoga da to učine. Ovo može biti bilo čije dijete, zar nam je to normalno?”, pita se Hrnjić.

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.