Da li će operacija zamjene kuka postati stvar prošlosti?

Zahvaljujući novom obliku liječenja matičnim ćelijama mnogi ljudi usjpeli bi da izbjegnu operaciju zamjene kuka.

Daily Mail / 01. Februar 2015

Foto: Cindy Funk / Flickr.com

Čak 37 bolnica širom Evrope započinje eksperimentalno liječenje pacijenata ubrizgavanjem matičnih ćelija u kukove, koje bi trebalo da dovede do regeneracije oštećenih tkiva.

Specijalista Zamir Šah, koji je na čelu ovog istraživanja kaže da bi ovaj tretman mogao da “promijeni život” osoba sa bolestima kostiju, koje provedu i po više godina trpeći strašne bolove, prije nego što se odluče za zamjenu kuka.

Injekcijama sa matičnim ćelijama biće liječeni pacijenti koji boluju od avaskularne nekroze, bolesti kostiju koja se javlja zbog slabe prokrvljenosti određenih dijelova tijela, u ovom slučaju kukova.

Uzrok nije poznat, ali okidači mogu biti povrede i reumatoidni artritis. Takođe, može biti posljedica liječenja steroidima, hemoterapijom ili zračenjem.

Novo istraživanje porediće efikasnost ubrizgavanja matičnih ćelija i drugih oblika liječenja, a širom evrope uključeno je 37 zdravstvenih centara. Ispitivanje će trajati do 2017.

Procedura podrazumijeva uzimanje koštane srži pacijenta i razvijanje njegovih matičnih ćelija, koje imaju jedinstvenu sposobnost da postanu bilo koja ćelija u organizmu.

One će zatim u laboratoriji biti navođene da postanu ćelije za formiranje koštanog tkiva i ubrizgane kroz kožu u problematični kuk.

Injekcija koju je razvila belgijska biotehnološka kompanija Bone Therapeutis zove se Preob i obećava smanjenje broja intervencija zamjene kuka.


Buka preporuka

Literarni konkurs

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.