DEMOKRATIJA KAO MANIPULACIJA: Dodik prijeti Banjalučanima, zastrašuje i ucjenjuje!

Prijetnje i upozorenja koje smo čuli na pres konferenciji člana predsjedništva BiH samo potvrđuju jedan vidi nasilničke, bezobzirne, ucjenjivačke vrste politike vrlo srodne autokratskim režimima bez ikakve naznake demokratije.

Maja Isović Dobrijević / 17. Novembar 2020

Foto: BUKA

 

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, rekao je juče na konferenciji za novinare da neće oprostiti građanima Banjaluke gubitak gradonačelničke pozicije.

"On (Draško Stanivuković) ima svoje nadležnosti, predstavlja grad, nek' se šepuri radi. On je rekao da će penzioneri i đaci dobiti besplatan gradski prevoz. Tu ćemo odluku odmah podržati, neka predloži, al', da vidimo kako će finansirati, da vidimo kako će subvencionirati gradsko grijanje koje smo mi finansirali godinama. Zašto bi mi to radili, imamo i drugih opština gdje treba pomoći da se grije. Prekinućemo sve investicije sa republičkog nivoa dok ne vidimo na koji će se način grad dalje politički razvijati. U svakom slučaju mislim da je ovo velika greška onih koji su smatrali da imaju svoje pravo na ovaj način... Ja im neću oprostiti ovo što su uradili Igoru. Ovo nije nikakva prijetnja, to je moj lični stav. Imam pravo na to. Uzeću svako biračko mjesto i gdje je god dobio gradonačelnik neka ide pa on rješava. Mi nećemo više. Demokratija, šta ćeš...", rekao je juče Dodik, što je izazvalo nezadovoljstvo kod mnogih Banjalučana koji su se oglasili putem društvenih mreža.

Juče smo bili svjedoci otvorenih Dodikovih prijetnji, ili kako bi on to rekao “ličnog stava” prema cijelom gradu, kao i njegovim stanovnicima koje krivi za izborni poraz u ovom gradu. Zima tek što nije počela, a dovodi se u pitanje i grijanje u najvećem gradu Srpske iako nikome nije jasno kakve veze ima Dodik sa grijanjem u Banjaluci.

Jovana Kisin, advokatica iz Banjaluke, kaže da poruke, odnosno, prijetnje i upozorenja koje smo čuli na pres konferenciji člana predsjedništva BiH samo potvrđuju jedan vidi nasilničke, bezobzirne, ucjenjivačke vrste politike vrlo srodne autokratskim režimima, bez ikakve naznake demokratije.

“Izražavajući javno svoj bijes prema građanima koji su birali drugačije od onog kako je on smatrao, stičemo utisak da bi on pored najavljenih izmjena Statuta Grada i ostalih akata koje će preusmjeriti kao alate u vršenju pritisaka na budućeg gradonačelnika, te ih upotrijebiti u korist svoj političke partije, rado izmijenio i Ustav i lijepo ukinuo biračko pravo svaki put kad mu izborni rezultat ne ide u korist”, rekla je Jovana Kisin za BUKU i dodala da joj je juče sve to bilu neugodno slušati.

“Vjerujem da su se mnogi i uplašili, jer je očigledno cilj i bio zastrašivanje. Mnogi su zabrinuti za budućnost Banje Luke i mogućnost njenog funkcionisanja ukoliko se izrečene prijetnje ostvare”, ističe.

Jovana kaže da je ovdje demokratija alat manipulacije.

“I sam Milorad Dodik se juče više puta pozvao upravo na termin demokratije, izjavivši ‘demokratija šta ćeš’ iako ono što je on pričao i radio je upravo suprotno demokratiji. On juče nije samo ucijenio građane koji su glasali, on je juče vrlo jasno ucijenio izabrane narodne predstavnike – odbornike u Skupštini Grada, otvoreno ih primoravajući na koalicioni sporazum, jer će u suprotnom biti smijenjeni sa svih funkcija ili otpušteni sa radnih mjesta. Na ovaj način on je grubo pogazio suštinu predstavničke demokratije i njene ciljeve, jer je izabrane predstavnike naroda stavio pod svoju ličnu kontrolu, zbog čega se slobodno može reći da su Banjalučani juče izgubili sve svoje predstavnike za koje su glasali, a koji su potpisali koalicioni sporazum. Tragično za jednu demokratiju. Njihovi predstavnici su ih izdali prije nego što su kročili nogom u Skupštinu. I stavili se na raspolaganje samo jednom čovjeku”, ističe Jovana.

Ona dodaje da je trenutno situacija nepovoljna za novoizabranog gradonačelnika, jer on u ovom momentu nema skupštinsku većinu na gradskom nivou, a ni podršku republičke vlasti.

“Dva su načina da gradonačelnik riješi ovu mat poziciju: ili će se boriti protiv najavljenih blokada pravnim sredstvima, jer za pravna sredstva uvijek ima prostora, ili će se boriti ustaljenim političkim sredstvima često viđenim na političkoj sceni, a koja će rezultirati novim ‘papcima’ i preletačima. Ostaje da vidimo kako će se stvari odvijati”, ističe ona.

Stefan Blagić, banjalučki aktivista i predsjednik Udruženja Restart Srpska, rekao je da poruke koje smo juče čuli govore o autoritarnoj politici i uopšte načinu vladavine SNSD-a.

“Međutim, zaista ne bi trebalo da budete previše informisani, a da to znate još od ranije. U suštini, nismo vidjeli ništa što do sada mnogo puta nismo vidjeli, ali mi se jučerašnja konferencija za medije čini kao konferencija ranjene zvijeri koja nije sigurna ‘gdje udara’”, rekao je Blagić.

On dodaje da ne vjeruje da će se Milorad Dodik usuditi da sprovede prijetnje koje je izrekao juče, jer ako krene da ih sprovodi, sam sebi je potpisao konačnu političku presudu.

“Teško je vjerovati da bi jedan političar takvog kalibra to sebi uradio, ali hajde, biće zanimljivo da se vidi kako će se sve završiti. Na kraju krajeva, čak i da je Dodik mislio potpuno ozbiljno, postavlja se logično pitanje zašto bi kaznio i sopstvene birače, pogotovo uzevši u obzir činjenicu da je SNSD ponovo dobio najviše glasova u Banjaluci, ali i u čitavoj Republici Srpskoj”, ističe Blagić.

Kad govorimo o demokratiji, teško možemo govoriti o nečemu što uopšte liči na istinsku demokratiju na ovim prostorima.

“Čitav Zapadni Balkan je u svojevrsnom hibridnom sistemu koji je zastao između socijalizma i kapitalizma, nikada u potpunosti ne dovršivši svoju transformaciju. Stoga se u gotovo svim državama ovog regiona mogu primijetiti elementi autoritarnog vođenja politike i despotske vladavine, a ni sama Republika Srpska nije izuzetak – baš suprotno. Sa druge strane, bilo bi isuviše optimistično gajiti nadu da se participativna politička kultura može izgraditi za jednu ili dvije generacije, tako da je sve ovo sa istorijskog aspekta prilično razumljivo”, pojašnjava Blagić.

Kada je riječ o Banjaluci, Blagić grad u narednom period vidi kao žrtvu kohabitacije, jer ćemo svjedočiti mnogim političkim ratovima na relaciji gradonačelnik – skupštinska većina, pod uslovom da o(p)stane skupštinska većina koja je juče potpisala koalicioni sporazum.

“Ne treba biti previše pronicljiv da zaključiš kako će se za sve eventualne neuspjehe kriviti druga strana i kako će se svi eventualni uspjesi nastojati privatizovati. Međutim, to i ne mora biti toliko loše, ako se i jedni i drugi odluče da se takmiče u uspjesima, umjesto da jedni drugima stavljaju klipove u točkove. Štaviše, to bi trebalo da je potpuno normalno”, ističe Blagić.

DODIK I GRIJANJE

Na pitanje kakve veze Milorad Dodik ima sa grijanjem u Banjaluci, Blagić odgovara da zadnji put kad je provjeravao nadležnosti srpskog člana Predsjedništva BiH, u njima ništa nije pisalo o grijanju u Banjaluci, ili bilo kom drugom gradu u RS ili BiH.

Kada je riječ o Dodikovim prijetnjama vezano za grijanje, Jovana se pita kakve veze njegova funkcija ima sa bilo čim u Republici Srpskoj i na entitetskom i na lokalnom nivou, ali pojam “nadležnosti” u BiH je odavno samo mrtvo slovo na papiru.

“Kad je u pitanju grijanje u Banjaluci, ja bih samo napomenula da se prethodna gradska vlast godinama hvalila kako je sa Eko toplanom riješen problem grijanja i kako će konačno grijanje u Banjaluci biti finansijski samoodrživo, dok g. Dodik juče govori uprotno suprotno od toga. SNSD je očigledno lagao narod, ostaje da se vidi da li je to Radojičić sa svojim obećanjima i investiranjima u Eko toplanu ili Dodik sa svojim prijetnjama”, rekla je Kisin.

PORUKA GRAĐANIMA

Jovana Kisin:

“Moja poruka Banjalučanima jeste da se navikavaju na promjene. Znam da smo svi teški na promjene i da imamo neki prirodni mehanizam otpora, ali promjene su dobre. Čak i promjena nagore je približavanje pravom putu i pravom cilju – a to je efikasna, kvalitetna uprava u korist građana. Upravo je stigla promjena koja će imati naredne četiri godine priliku da se pokaže i iskreno se nadam da će valjati jer smo već pomalo umorni. Ali ako ne bude valjala, opet za četiri godine imamo priliku da mijenjamo”.

Stefan Blagić:

“Svaka promjena u ovakvoj političkoj konstelaciji odnosa je dobra, a ako ovaj gradonačelnik ne bude dobar i njega  treba mijenjati. Banjalučani su se napokon trznuli nakon 20 godina sna, a sada naročito treba da budu na oprezu i ne opuštaju se. Red je da još jednom obećanja data u kampanji prođu kroz oštar skener Banjalučana. Ipak su oni pokazali da može i drugačije”.

 


Buka preporuka

Izbori u BiH

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.