Festival ”Pero Živodraga Živkovića”: Sve je spremno za jedan od najmasovnijih pjesničkih susreta u BiH 

Zenica će ove sedmice biti središte bosanskohercegovačkih književnih dešavanja, jer se u klubu ”Plava paleta” po sedmi put 9. i 10. septembra organizuje međunarodni književni festival ”Pero Živodraga Živkovića”.

Ernest Bučinski / 06. Septembar 2021

 

Učesnici dolaze iz svih djelova regiona, a ovaj put ukupno će ih biti trideset i četiri. Glavni organizator ove manifestacije je književnik Emir Sokolović, pisac koji iza sebe ima brojna djela i nagrade, a u razgovoru sa novinarom BUKA magazina otkrio nam je pojedinosti o ovom festivalu.  

Sagovornik je na početku razgovora rekao par riječi o pjesniku Živkoviću po kojem festival nosi ime i ljudima sa kojima je pokrenuo ovaj projekat.

”Živodrag Živković je bi jedan od najvećih lirika koji je živio dobar dio svog života na istim geografijama kao i ja. Jedan od rijetkih za koga se može reći da je živio literaturu. Mislim, svakako, da bi bilo najbolje uroniti seriozno u njegove stihove da bi se shvatila njihova nesporna vrijednost. Udruženje građana za kulturnu reanimaciju „ARMAGEDON“ je registrovano zbog formiranja pozorišne ekipe i izvođenja pozorišne predstave. Potom uistinu sagledavajući eroziju unutar književne scene odlučio sam da u sklopu pomenutog udruženja pokrenem klub koji će ugostiti sve zainteresovane autore. Festival „Pero Živodraga Živkovića“ je bio samo nužan slijed u razvoju kluba. Ako mislite na društvenopolitičku zajednucu u dijelu pitanja „ko nam pomaže“?! – sa ponosom ću ustvrditi da takvima nema mjesta niti nam trebaju da nam ne bi inficirali rad. Niti će ikada trebati. A tim koji vodi klub „Plava paleta“ već devet godina je isti tim koji je odgovoran za sve vezano za organizaciju festivala pa da ih i navedem: Grgić Zoran, Hisam Jusufović, Haris Teljigović i Ermis Mulabdić. Također potenciram i pokrovitelje koji su naznačeni na plakatu”, pojasnio je Sokolović.
   
Mada za kulturu i književnost današnja vremena baš i nisu svijetla, festival ”Pero Živodraga Živkovića” uspjeva da opastane i polako postaje tradicionalno okupljanje pisaca u Zenici. Sokolović napominje da nije bitan grad u kojem se festival održava, već sama činjenica da manifestacija postoji i traje.

”Sedmi put organizujemo festival, ali to nema nikakve dodirne tačke sa Zenicom. Umjetnost je vanvremena i vanprostorna tako da bi to organizovali, posebno ako se uzme u obzir da smo u cjelosti autonomni i sve postižemo ličnim zalaganjem, na bilo kojoj tačci. Posebno sada kada su kolege prepoznale festival kao referentnu i nezaobilaznu referentnu tačku. Svake godine odredivši tačan termin za održavanje manifestacije raspisujemo javni poziv kolegama putem printanih medija, imamo veliku sreću da su nam medijski pokrovitelji dvoje najprestižnije dnevne novine „Oslobođenje“ i „Nezavisne novine“, nadasve društvene mreže. I, dakako, autori koji su se do sada odazivali i bili zadovoljni Festivalom. Propozicije međunarodnog književnog festivala „Pero Živodraga Živkovića“ su jasne u normalnim okolnostima i selekciju prolazi samo dvadeset autora. Zbog nametnute pandemije došlo je do modaliteta kako bi se održao kontinuitet u održavanju Festivala tako da smo ove godine proširili broj sudionika kako bismo bili sigurni da ćemo se stihom družiti i Festivalske dane koji su pred nama”, kazao je Sokolović.
 
Ne treba zaboraviti da iza ovog festivala od samog početka stoje ambasade Srbije i Italije u BiH, što događaju daje na velikom značaju.

”Prilikom organizovanja drugog izdanja festivala automatizmom sam se obratio ambasadama pomenutih država obzirom da su se na javni poziv odazvale kolege i iz te dvije zemlje. Uz to predhodni ambasador Italije, gospodin Nicola Minasi, je prepoznao moje djelo prateći put istog po Apeninima, kao i priznanja koja su mom djelu dodijeljena. Naprosto postoje i oni koji cijene djelo neovisno o tomu što nemaju nikakvu ličnu korist. A šta to znaći u percepciji bilo koga izvan ambasada i Festivala je irelevantno i ono što je nama bitno jeste da međunarodni književni festival „Pero Živodraga Živkovića“ narasta i okuplja pjesnike sa autentičnim versom”, objasnio je pisac. On je dodao da 
Klub „Plava paleta“, u kojem se festival održava, ima nespornu svoju publiku i da je festival kruna njihovog rada na godišnjem nivou. 

”Naš festival posvećen je ljubiteljima i autorima koji dolaze i posvećuju nam svoj artizam i vrijeme. U organizaciji niko od nas nema sujete tako da medijska kampanja može više štetiti no koristiti festivalu. Naprosto u organizaciji vodimo računa i prevashodno prvo kontaktiramo redovnu publiku u Paletinom programu da okupe publiku koja njima odgovara. Isključivo oni imaju pravo na to. Bilo kakva veća pokrivenost bi nam, kao organizatorima, donijela više lošeg”, rekao je sagovornik.

Koliko god da je teška i kulturna i ekonomska situacija u Bosni i Hercegovini Sokolović tvrdi da književna kultura u ovoj državi ipak uspjeva da odoli zlom vremenu.

”Koliko god suludo zvučalo na pitanje: ''Da li postoji književnost u BiH?'' Odgovor ću dati u dva slova: ''DA.''  Ali ako književnost u Bosni i Hercegovini gledate kroz mainstream i etablirane institucije tu ne tražite Riječ, koliko god grubo zvučalo. Književnost je rudarstvo gdje napornim radom stižete do dragog kamena, ali oni kojima je članska karta i privilegija cilj imaju samo dršku od pijuka. A kako s time kopati?”, objasnio je Sokolović na kraju razgovora.
 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.