I to je moguće u BiH: Teslić, Tešanj i Žepče su oaze za strane i domaće investicije

Dok svakodnevno slušamo vijesti kako iz BiH ljudi svakodnevno odlaze, gotovo neprimjetno je prošla informacija da ima i onih koji dolaze, pa čak i da su spremni da investiraju u Bosnu i Hercegovinu. Istina, sve je to vrlo malo i skoro nevidljivo od svjetala velike političke scene koja je uzela i šou i oduzela nadu u neko bolje sutra.

Buka tim / 04. April 2016

Tako neprimjećeno prolaze i informacije o svjetlim pozitivnim primjerima, posebno u nekim manjim sredinama, kao što je i ona da će holandska kompanija "T.S.R. Trading", koja se bavi proizvodnjom prikolica za posebne namjene i terete, otvoriti fabriku u Tesliću.

„Početkom 2016. ugledna holandska fima Futura TSR Holding je kupila zemljište u poslovnoj zoni Lanara i sa opštinom Teslić potpisala ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji. Plan je da do 01. avgusta 2016. izgradi halu i započne proizvodnju prikolica za specijalne terete te da u ovoj godini zaposli oko 60 radnika a u punom kapacitetu 180 radnika“, rekao je za BUKU načelnik opštine Teslić, Milan Miličević i najavio nove investicije u poslovnoj zoni Borja.

Da nije riječ samo o "izolovanom incidentu", potvrđeno je i prije nekoliko dana, jer je preduzeće „Direkcija KS“ iz Beograda, koje je u stopostotnom vlasništvu države Srbije, objavila da će uložiti oko milion maraka u novu firmu koja će nastati reorganizacijom preduzeća namjenske industrije „Zrak“ iz Teslića.

Ovo preduzeće, koje je u stečaju uskoro će biti reorganizovano u novu firmu čiji će vlasnici biti država Srbija sa 51 odsto i Republika Srpska sa 49 odsto kapitala, prenio je prije nekoliko dana i poslovni portal capital.ba. Planom je predviđeno da novo preduzeće nastavi da se bavi istom djelatnošću, a riječ je o proizvodima iz domena naoružanja i vojne opreme koju trenutno isporučuju upravo „Direkciji KS“.
 
INDUSTRIJSKA ZONA OD TERMINA „NA PAPIRU“ DO STVARNOSTI

Osim najavljenih Holanđana, i ulaganja u "Zrak", u Tesliću je nekoliko manjih stranih investitora otvorilo preduzeća koja zapošljavaju 10-15 radnika. Načelnik opštine kaže da je, u cilju privlačenja stranih investicija, olakšana i registracija preduzeća koja se po pricipu “one stop shop” obavlja jednostavno i u najkraćem mogućem roku uz maksimalnu podršku i asistenciju Odsjeka za razvoj koji je pri kabinetu načelnika opštine. Potencijalni investitor ima 24-časovnu podršku zaduženog službenika odsjeka za razvoj.

„ Opština Teslić do 2014. godine, osim ”na papiru”, nije imala industrijsku zonu. Taj termin se više koristio u predizbornim periodima svih prethodnih godina, ali u realnom životu pravi investitor i pored dobre namjere nije imao gdje investirati. Mi smo 2014. i 2015.  i praktično uspostavili dvije industrijske zone Lanara i Borja koje su u potpunosti imovinsko pravno riješene i sa zvanično usvojenim regulacionim planovima. Jedna zona- Borja je sa potpuno uređenom infrastrukturom, a druga - Lanara sa infrastrukturom koja je u fazi izvođenja“ – objašnjava Miličević.


On naglašava i da je najveća investicija u Tesliću nakon završetka rata projekat vodosnabdijevanja i kanalisanja otpadnih voda za 2/3 teritorije opštine Teslić. Radovi su započeti u protekloj godini u vrijednosti od oko 4,5 miliona KM i nastavljaju se u 2016.godini. Ukupna vrijednost projekta je oko 9 miliona evra.

U skladu sa stvaranjem povoljne klime za dolazak stranih investitora u ovoj opštini se radi i na aktivnom zapošljavanju radnika. Trenutno je u Tesliću zaposleno nešto više od 7000 radnika a na evidenciji Biroa za zapošljavanje nezaposleno je oko 4300 radnika. U posljednje  3,5 godine zabilježen je trend rasta broja zaposlenih lica.

„ Opština Teslić je u protekle 2 godine stimulisala zapošljavanje u proizvodnim djelatnostima sa po 5.000 KM za novootvoreno radno mjesto pod tačno definisanim uslovima za poslodavce. Ovim projektom zaposleno je 220 radnika u 12 privrednih subjekata i ovaj koncept se nastavlja i u 2016. godini. Od novembra 2012. do kraja 2015. u Tesliću je zaposleno novih 850 radnika, od toga samo u prošloj godini 230. U istom periodu broj nezaposlenih na evidenciji biroa je manji za oko 500.“ – tvrdi Miličević  i dodaje da je u budžetu za 2016. godinu planirano 820.000 KM za podsticaje u privredi i poljoprivredi što je najveći iznos ikad planiran u ove svrhe od rata do danas.

PODRUČJA POSLOVNE USPJEŠNOSTI U BIH

Investicioni potencijal ovog područja prepoznao je i specijalizovani časopis za direktna ulaganja Financial Times, koji je još 2014. godine područje BEAR-a, koje čine opštine Teslić, Tešanj i Žepče svrstao u top 10 evropskih regija u kategoriji najboljih evropskih investicionih lokacija prema troškovnoj učinkovitosti. BEAR označava Business Excellence Area – područje poslovne uspješnosti i predstavlja razvojnu inicijativu ove tri opštine.

I nakon dvogodišnjeg perioda, ovi gradovi i dalje rade na promociji za investiture i aktivno rade na otvaranju novih radnih mjesta.

Kategorije i kriteriji po kojima je stručna ocjenjivačka grupa donijela odluku o proglašenju najboljih evropskih gradova i regija su ekonomski potencijal, omjer ulaganja i troškova, ljudski potencijali, infrastruktura, kvaliteta života, prijateljsko poslovno okruženje, kao i promotivna strategija za privlačenje direktnih stranih investicija. Istovremeno ova top lista predstavlja i preporuku lokacija u koje treba ulagati.Prema toj preporuci očigledno je postupilo više od 20 stranih investitora koji su sredstva uložili u opštinu Tešanj, koja bilježi i značajan trend povećanja diretnih domaćih investicija.

„ Često imam običaj reći da se Tešanj možda ne nalazi na raskrsnici puteva, ali je zasigurno smješten na raskrsnici biznisa. „Poslovni organizam“ lokalne privrede u Tešnju je veoma dobar i sklon stvaranju dodane vrijednosti prvenstveno orijentisane ka izvozu. Plasman roba i usluga na tržišta više od 60 država, a na godišnjem nivou se realizuje u prosjeku 90 miliona KM novih investicija“, kaže za BUKU dr.sci. Ismar Alagić, direktor TRA Agencije za razvoj opštine Tešanj.

Prisutne investicije dolaze iz Njemačke, Italije, Slovenije, Holandije i drugih država, a neki od investitora koji su prisutni od ranije u Tešnju već rade nove proizvodne pogone i pokreću nove firme. Priliv stranih investicija dovodi i do kontinuiranog rasta broja zaposlenih, odnosno smanjenja broja nezaposlenih.  

„ O trendu povećanja broja zaposlenih govori podatak da je 2010. godine na području općine bilo 8.111 zaposlenih, već na kraju 2011. godine broj zaposlenih je iznosio 8.559 radnik. Na izmaku 2014. godine evidentirano je 10.078 radnika, a krajem 2015. godine trend rasta zaposlenih se nastavio vtroglavo približavati magičnom broju od 11.000 radnika“ – rekao je Alagić.

Prema njegovim riječima međuopštinska saradnja predstavlja okosnicu djelovanja u području ekonomskog razvoja, te je zato jako značajno kreiranje područja poslovne izvrsnosti sa opštinama Teslić i Žepče.

SLIKA CAPTION, ISMAR ALAGIC, DIREKTOR  AGENCIJE ZA RAZVOJ OPŠTINE TEŠANJ

Svi ovi napori rezultirali su činjenicom da je u toku 2015. godine ekonomska razmjena privrede Tešnja sa svijetom iznosila 675.725.691,00 KM.

„Izvoz roba i usluga u iznosu od 340.967.637,00 KM na tržišta 61 države, uz uvoz roba i usluga u vrijednosti 334.758.054,00 KM iz 50 država dovodi nas do pokrivenosti izvoza sa uvozom u visini 101,85%. Imajući na umu da je promet tešanjskih firmi na godišnjem nivou od 1,5 milijardu KM dolazimo do podataka da tešanjska privreda čini 3,7% izvoza iz BiH“ tvrdi Alagić i dodaje da je slogan Tešnjaka  „što čujem zaboravim, što vidim zapamtim, a što uradim, to i ZNAM“ !

A znaju i u opštini Žepče u kojoj je od 2014. godine registrovano novih 10 preduzeća sa stranim kapitalom. Investitori su iz Njemačke, Švedske, Hrvatske, Turske, Norveške , i Italije. Isto toliko domaćih investitora investiralo je dodatno u svoje proizvodne/uslužne kapacitete kao što su proširenje proizvodnog pogona u drvnoj industriji, gradnja bazena i izgradnja motela u sektoru ugostiteljstva , izgradnja hladnjače, izgradnja farme i slično.

Direktorica Razvojne agencije Žepče, Branka Janko istakla je da je u 2015 godini registrovano oko 500 novih radnih mjesta s tim što taj broj konstantno raste. Najveći broj radnih mjesta otvoren je u tekstilnoj industriji, zatim u drvopreradi I metalopreradi.„Općina Žepče je prilagodila sve procedure koje se tiču lokalnog nivoa potrebama privatnog sektora. S obzirom da se registracija obrta vrši u Općini Žepče – Služba za gospodarstvo i finansije, dozvola za rad se može dobiti u toku 24 sata uz dostavu uredno popunjenog zahtjeva i dodatne dokumentacije. Pri gradnji objekata, investitorima je na raspolaganju Centar za dozvole, koji rješava pitanje gradnje za privatni sektor a Općina Žepče je donijela Odluku o izmjeni odluke o građevinskom zemljištu kojom se naknada za rentu i uređenje zemljišta, investitorima koji grade u Industrijskoj zoni Polja a koji se bave proizvodnom djelatnošću umanjuje od 35 % - 75% u ovisnosti od broja zaposlenih. Industrijska zona „Polja“ je kompletno infrastrukturno opremljena i stavljena na raspolaganje investitorima po povoljnim uvjetima“ – objašnjava Janko.

Ona je kao pozitivan primjer navela da je opština Žepče usvojila Politiku za javno privatni dijalog koji je inovativan model saradnje javnog i privatnog sektora. Osnovan je Lokalni ekonomski forum koga čine predstavnici javnog i privatnog sektora ( 17 članova) koji se redovno sastaju i razgovaraju o potrebama privatnog sektora. Iz javno-privatnog dijaloga proističu inicijative koje potiču stvaranje povoljne poslovne klime za domaće i strane investitore. U 2015. godini pokrenuto je 7 inicijativa od kojih je 5 realizovano a za dvije inicijative je u toku realizacija, a godinu ranije ( 2014) pokrenuto je 13 inicijativa koje su takođe realizovane.

ŽEPČE U BROJKAMA

Opština Žepče se nalazi na 10. mjestu u svijetu po proizvodnji maline. (FAOSTAT).
Godišnja proizvodnja maline u opšini Žepče je preko 800 tona i ta količina raste iz godine u godinu.
Izvoz je u 2014. godini porastao za čak 65% u odnosu na 2013. godinu
U 2015. godini izvoz je veći za 58% u odnosu na 2014. godinu.
Najveći udio u izvozu čini tekstilna industrija (55%), koju prati drvoprerada 26%,
metaloprerada 17% a ostali sektori 2%.
Pokrivenost uvoza izvozom takođe je u znatnom porastu a u 2015. iznosila je 96%.

U NAREDNE TRI GODINE VRLO POVOLJNA POSLOVNA KLIMA

Statistike kažu da je u prethodnim godinama obim starnih investicija bio u padu, ali prema informacijama iz FIPA (Agencija za promociju stranih investicija u BiH) ovaj trend bi se mogao promijeniti. Prema prognozama, samo u 2016. godini bi mogle iznositi od 980 miliona KM do 1,08 milijardi KM, dok se za 2017. predviđaju u iznosu od 940 miliona KM do 1,04 milijarde KM, a u 2018. godini predviđena su u nešto nižem iznosu od 910 miliona KM do 1,01 milijardi KM.

Pored ulaganja u elektroenergetski sektor, značajnija strana sredstva bi mogla donijeti i ulaganja u autoputeve, međutim, najavljuju se i ulaganja u pojedine fabrike. Ekonomisti kao interesantan i moguće izvodiv projekat pojavljuju i moguće ulaganje u Tvornicu cementa Banovići, ukupne vrijednosti oko 400 miliona KM.

Dakle, struka kaže da investitora ima i da nisu svi digli ruke od ove zemlje. Možda je iznenađenje što su opštine koje se ističu u stvaranju povoljnog investicionog ambijenta „male“ opštine poput Teslića, Tešnja i Žepča, a ne neki veći centri, ali mali koraci koji su napravljeni mogli bi ovu zemlju odvesti na neki bolji put kojim će ljudi dolaziti u BiH, a ne odlaziti glavom bez obzira.


Buka preporuka

Ekonomija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.