KUPOVINA GLASOVA: Vrijedimo od 50 do 150 KM

Koalicija „Pod lupom“ predstavila je prvi preliminarni izvještaj o dugoročnom posmatranju lokalnih izbora 2020. godine, za period 07.09.-11.10.2020)

Slađan Tomić / 15. Oktobar 2020

Foto: BUKA

 

Hasan Kamenjakovic koordinator za medije Pod lupom kazao je kako je Koalicija angažovala 100  dugoročnih posmatrača  koji prave sedmične  izvještaje, a do sada su napravili 711 takvih izvještaja.

Posmatrači su zabilježili kako je ovo godine bilo skoro 130.000 prijava za glasanje putem pošte što je rekord, ali je odbijeno skoro 30.000 takvih zahtjeva.

Četiri izborne lokalne komisije rade bez punog sastava i to u Bosanskom Grahovu, Pelagićevu, Tesliću i Vukosavlju. 14 lokalnih izbornih komisija ne poštuje gender kvotu, a sedam komisija nema uslove za rad: Bihać, Istočno Novo Sarajevo, Ključ, Ribnik, Sanski Most, Višegrad i Vukosavlje.

Izborna komisija u opštini Pale-FBiH održala je samo jedan sastanak.

Posmatrači su zabilježeli ukupno 538 različitih izbornih nepravilnosti, najčešće preuranjena kampanja. U čak 59 gradova i opština zabilježeno je 185 takvih slučajeva, a s obzirom na to da je izvještaj rezultat posmatranja kandidata do 11.10. broj ovih nepravilnosti je daleko veći.

Dario Jovanović direktor projekta „Pod lupom“ kaže da CIK BiH je od raspisivanja izbora održao  više od 40 sjednic koje su otvorene za javnost i dostupne na YouTube kanalu.

„Proaktivnost CIK-a BiH u nastojanju da povrate poljuljano povjerenje građana BiH u izbore kroz povećanje transparentnosti i blagovremeno razmatranje uočenih nepravilnosti, ohrabruje i predstavlja promjenu na bolje u odnosu na prethodne godine“ kazao je Jovanović.

Jelena Tanasković Mićanović je govorila o ključnim predizbornim prevarama.  U preuranjenu kampanju, kako kaže, najviše kreću najveći politički subjekti koji se ne libe ni da zloupotrebljavaju javne resurse. Do sutra je zabranjeno plaćeno oglašavanje i svi predizborni skupovi, ali ovaj dio Izbornog zakona mnogi nisu ispoštovali.

„SDA (17), SNSD (12), SDP (7), SDS (7) i HDZ (7), a pristigle prijave o slučajevima zloupotrebe javnih resursa se u najvećoj mjeri odnose na političke subjekte SNSD (18), SDA (14), SDS Semberije (4), SDS (4) i SDP (4)“.

Koalicija pod lupom je prijavila više slučajeva preuranjene kampanje CIK-u BiH, a za razliku od ranijeg perioda, CIK je izrekao kazne zbog preuranje kampanje na društvenoj mreži Facebook.

Iz koalicije kažu i kako se nastavlja   trgovina  biračkim odborima, a takvih potencijalnih prodaja i trgovine zabilježeno je u 19 slučajeva.

„Iako nezakoniti, pritisci na birače/ice i kupovina glasova na izborima u BiH već su postali uobičajena praksa. Posmatrači Koalicije izvijestili su o 19 takvih slučajeva u 15 opština i gradova. Navedeni slučajevi odnose se na navode o nuđenju novca u zamjenu za glas, pritiske na zaposlene u javnim preduzećima i slično. Glasine o kupovini glasova zabilježene su u više opština gdje se ti iznosi kreću u rasponu od 50 – 150 KM.  Zabrinjavaju napomene dugoročnih posmatrača o tome da su takvi razgovori i dogovori opšteprihvaćeni i da građani/ke ne zaziru od prodaje glasova. Društvene mreže i u ovoj nepravilnosti imaju ulogu gdje se iste koriste za nuđenje novca u zamjenu za glas“ kazala je Tanasković Mićanović.

Ona dodaje da je govor mržnje zabilježen je u 17 slučajeva u 14 opština/gradova, a posebno je izražena zloupotreba društvene mreže Facebook za korištenje neprimjerenog govora, posebno od strane kandidata/kinja političkih subjekata.

„Slučaj koji je privukao najviše pažnje javnosti je spot kojeg je emitovao politički subjekt „Ujedinjena Srpska“, u kojem se na stereotipan i uvredljiv način prikazuju pripadnici konstitutivnih naroda i manjina u BiH“.

Iz koalicije kažu i kako su zabilježeni  koordinisani napadi političkih stranaka na nezavisni i nestranački karakter izborne posmatračke misije Koalicije „Pod lupom“ u vidu pokušaja infiltracije stranačkih aktivista u redove nestranačkih posmatrača. Koalicija „Pod lupom“ najoštrije osuđuje ovakvu praksu od strane pojedinih političkih stranaka“.

Iz Koalicije pozivaju građane da izađu na izbore te ih podsjećaju da sve izborne nepravilnosti mogu prijaviti Koaliciji „Pod lupom“ na besplatni broj telefona 080 05 05 05 ili putem web stranice www.podlupom.org.

 


Buka preporuka

Politika

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.