Lordan Zafranović u Banjaluci: Nisam u službi nikakvih ideologija, meni je film svetinja!

Predstavljanje filma Djeca Kozare u Banjaluci

Foto: BUKA

 

Reditelj Lordan Zafranović predstavio je danas u Banjaluci filmski projekat "Djeca Kozare".

Jedan od najvećih hrvatskih, eks-jugoslovenskih i evropskih filmskih autora Lordan Zafranović kaže da priželjkuje da snimanje filma "Djeca Kozare" počne ubrzo te poručio da nije spreman ni na kakve kompromise i takozvana ublažavanja. Zafranović je naglasio da bi posebno želio da u filmu igraju glumci Nikola Kojo i Anica Dobra, te da premijera bude na Festivalu u Kanu. On je istakao i da će djecu u filmu glumiti mališani s Kozare, na kojoj se ta drama i dešavala.

“Cijeli film će biti sniman na području Kozare. Na samom stratištu. Sa druge strane Une sagradićemo logor, koji bi mogao biti neka vrsta edukativnog centra za posjetioce, studente i istraživače”, rekao je ranije Zafranović.

 

 

On je ukazao i na sjajan scenario Arsena Diklića, koji je pisan prije 30 godina.

Lordan Zafranović u Banjaluci je rekao da je ranije snimio dokumentarni film Testament na temu Jasenovca, a sada želi da snimi igrani film ne samo za današnju generaciju, nego i za budućnost.

“Postoji otpor da se iznese istina je jedan umjetničko-renesansni način i da ona bude za cijeli svijet. Riječ je o mračnim dešavanjima, a priča će biti upućena prema budućnosti. Na tom sam tragu danas. Veči dio filma snimaće se na ovom prostoru i biće angažovani ljudi sa ovog prostora”, rekao je Zafranović.

Pozvao je i mlade ljude da se prijave da volonterski rade na filmu, jer se mnogo toga može naučiti radeći na snimanju igranog filma.

“Riječ je o drami jednog velikog pisca, o teškoj sudbini jedne djevojčice koja ima 15 godina. Ne želim snimati nikakve ideološke priče, ja nisam u službi ideologije, ja sam samo u službi filma i istine, film je za mene svetinja”, rekao je Zafranović dana.

 

 

Producenti su najavili da bi snimanje moglo početi na proljeće 2022. godine, a premijera je planirana za 2023. godinu.

Na novinarska pitanja o poređenju filma Dara iz Jasenovca i Djeca Kozare rekli su da svako može snimiti film kakav želi i da se oni ne bave poređenjem ta dva filma. U medijima je ranije bilo priče i o tužbi prema kreatorima filma Dara iz Jasenovca, ali danas je u Banjaluci rečeno da sa njihove strane nikakva tužba nije podnesena.

 

 


Buka preporuka

Tema

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.