U Novom Gradu usvojena Rezolucija o zaštiti životne sredine ove opštine

Danas je u Novom Gradu usvojena Rezolucija o zaštiti životne sredine u opštini Novi Grad.

Maja Isović Dobrijević / 25. Februar 2021

Foto: Stanko Beronja

 

Rezolucija o zaštiti životne sredine na čijem tekstu je radila i ekološka organizacija Green Team iz Novog Grada usvojena je danas ovoj u opštini. Kako navode iz ove organizacije, dokument definiše različite pozitivne odnose prema životnoj sredini, krenuvši od identifikovanja, spriječavanja, saniranja uzroka i posljedica zagađenja, do preduzimanja mjera.

Mario Crnković iz Green Team-a Novi Grad rekao je da je rad na ovom dokumentu koji je pripremljen u okviru Eko BiH projekta finansiranog od strane Evropske unije, počeo u drugoj polovini prošle godine, studijskom posjetom Nacionalnom parku “Una” kao praktičnom primjeru dobre prakse i prostoru za dalje unaprijeđenja.

"Suštinski, ovo je dokument koji je najvećim djelom baziran na stavovima mladih, kako oni vide zaštitu životne sredine, pokušavajući da to sumiramo u formalni dokument koji daje zadatak i trasira smjer nekih budućih djelovanja. Zadovoljni smo što što smo uspijeli dobiti formalni tekst koji definiše različite pozitivne odnose prema životnoj sredini, krenuvši od identifikovanja, spriječavanja, saniranja uzroka i posljedica zagađenja, do preduzimanja mjera. Posebno se prepoznaje potreba obrazovanja stanovništva, međusektorskih saradnji i rješenja zasnovanih na ekološki prihvatljivoj osnovi", rekao je Crnković.

Dodaje da nisu izostavili i specifičnosti Novog Grada, tako da je integrisana potreba podrške Parku prirode Una, uspostavljanje i jačanje regionalnih saradnji, te dosljedna primjena međunarodnih konencija iz ove oblasti.

"Rezolucija ima i dva po meni važna segmenta, a to je distanciranje od svih objekata i postrojenja koji imaju negativan uticaj na slobodan protok vode i negativan uticaj na vodne resurse generalno, te prepoznavanje potrebe da se konkretno podrži istraživački rad na teritoriji naše opštine obzirom da je bogatstvo biodiverziteta u Novom Gradu, osjetno veće nego što se može zaključiti na osnovu dostupne dokumentacije", ističe Crnković.

Jovana Kondić, diplomirani ekolog,  jedan od autora Rezolucije podsjećajući na usvajanje Deklaracije o zaštite rijeka, koju je jednoglasno usvojila Narodna skuština Republike Srpske ističe važnost građenja pozitivnog odnosa ka životnoj sredini.

“Od velike je važnosti da gradimo pozitivan odnos ka životnoj sredini, ne bježeći od odluka koje mjenjaju postojeće prakse. Stava sam da je potrebno svakodnevno djelovati i preduzimati mjere koje daju rezultate. To je ono najvažnije. Bogatstvo koje imamo u vidu životne sredine je nešto što nerjetko doživljavamo zdravo za gotovo, a možemo bolje. Možemo i trebamo. Imamo dovoljno mladih i onih nešto iskusnijih koji žele preuzeti odgovornost za ono što se dešava oko njih, a ukoliko se to poklopi sa željom donosioca odluka da se napravi zaokret, sigurna sam da rezultati ne mogu izostati", ističe Jovana.

 


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.