Ukrajinci: "Buča je nova Srebrenica." Rusi: "Snimci su izrežirana provokacija Kijeva"

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko objavio je da se u gradu Buča, koji se nalazi u kijevskoj oblasti, desio genocid.

BUKA portal / 03. April 2022

 

Nakon što su na ulicama kijevskog predgrađa Buče pronađeni deseci leševa, a na nekoliko lokacija u gradu otkrivene i masovne grobnice, Ukrajinci su napravili poređenje sa onim što se dogodilo u julu 1995. u Srebrenici.

Kličko je posjetio ovaj grad nakon što su ga Ukrajinci 2. aprila, oslobodili od ruske vojske. Tom prilikom obratio se videosnimkom na kojem se vide ubijeni stanovnici čija su tijela ostavljena na ulici.

Kličko je režim predsjednika Rusije Vladimira Putina optužio za genocid.

"Ono što se desilo ovdje i ono što se dešava u ostatku Ukrajine nije specijalna operacija, nije vojna operacija. Ovo su civili koji su upucani u glavu. Ruke su im iza leđa i svezane su. Ovo je genocid nad Ukrajincima - to je ono što čini ruski režim, Putinov režim. Ubija civile čije su ruke svezane iza leđa", istakao je gradonačelnik Kijeva.

Zapad je najavio da će dodatno sankcionisati Rusiju zbog onoga što je uradila u blizini glavnog grada Ukrajine.

Rusko ministarstvo odbrane negira ubistva civila u Buči: Snimci su izrežirana provokacija Kijeva

Ministarstvo odbrane Rusije na svom Facebook profilu objavilo je kako su sve fotografije i videosnimci koje je objavio Kijevski režim, a koja navodno svjedoče o zločinima počinjenim od strane ruskih vojnika u Buči, samo još jedna u nizu provokacija.

Navode kako niti jedan stanovnik ovoga grada nije pretrpio nasilje za vrijeme dok je on bio pod kontrolom ruskih oružanih snaga te da su ruski vojnici dostavili i distribuirali 452 tone humanitarne pomoći civilima u regiji Kijeva.

 

"Za vrijeme dok je grad bio pod kontrolom Ruskih oružanih snaga pa sve do sada, stanovnici Buče su se kretali slobodno gradom i koristili mobilne telefone", istakli su iz ruskog ministarstva odbrane.

Dalje tvrde kako izlazi iz Buče nisu bili blokirani, da je lokalno stanovništvo moglo napustiti grad u pravcu sjevera i prema Bjelorusiji te da su ukrajinske trupe te koje su bez prestanka koristeći artiljeriju velikog kalibra, tenkove i raketne sisteme gađali ovo područje.

"Htjeli bi naglasiti da su se svi Rusi u potpunosti povukli iz Buče još 30. marta samo dan nakon rusko-ukrajinskih pregovora u Turskoj. Štoviše, gradonačelnik Buče Anatolij Fedoruk potvrdio je u video poruci da u tom gradu više nema ruskih vojnika, ali tada nije ni spomenuo bilo kakve lokalce ubijene na ulicama sa zavezanim rukama", napisali su.

Smatraju kako nije iznenađujuće da su se dokazi za zločine u Buči pojavili tek četvrtog dana po ulasku ukrajinskih sigurnosnih službi i predstavnika medija .

U ostatku teksta navode ono što smatraju da je dokaz za njihove tvrdnje kada se radi o stanju tijela pronađenih na ulicama nakon četiri dana, te ističu da se na tijelima preminulih ne nalaze tipične rane ili mrtvačka ukočenost.

Smatraju da sve navedeno dokazuje kako su fotografije i videa sa ulica Buče koje smo imali priliku vidjeti ranije, samo još jedna produkcija kijevskog režima za zapadne medije poput one sa bolnicom u Mariupolju.


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.