Umjetnik Željko Opačak poklonio zbirku djela Muzeju savremene umjetnosti RS

- Zbirka obuhvata 1.533 slike i radove na papiru u kombinovanoj tehnici, koji su nastajali tokom 80-ih godina

BUKA portal / 27. August 2021

 

 U Muzeju savremene umjetnosti bh. entiteta Republika Srpska u Banjaluci danas je održana konferencija za medije povodom velikog poklona umjetnika Željka Opačka muzeju čime je na najljepši način obogaćena zbirka ove institucije u godini u kojoj se obilježava 50 godina od njenog osnivanja, javlja Anadolu Agency (AA).

"Riječ je o zbirci djela Željka Opačka, banjalučkog vizuelnog umjetnika nastanjenog u Sloveniji, koju je poklonio Muzeju sa željom da se trajno čuva u gradu u kojem je rođen. Zbirka obuhvata 1.533 slike i radove na papiru u kombinovanoj tehnici, koji su nastajali tokom 80-ih godina", naveli su iz Muzeja savremene umjetnosti RS-a.

Ovom prilikom iz muzeja su se zahvalili umjetniku na izuzetno značajnom poklonu i rijetkoj prilici za donaciju ovako velike zbirke koja na poseban način dopunjuje muzejsku kolekciju djelima vezanim za umjetničku scenu Banjaluke toga vremena.

Pomoćnica ministra za kulturu RS-a Tanja Đaković je na konferenciji izjavila da je počastvovana što je prisustvovala svečanom činu primopredaje umjetnikovih radova.

Opačak je iskazao oduševljenje što će njegova djela čuvati važna institucija kao što je Muzej savremene umjetnosti RS-a. Na današnjoj konferenciji su direktorica Muzeja savremene umjetnosti RS Sarita Vujković i Opačak svečano potpisali ugovor.


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.