ŽALILI SE UPRAVI: Roditelji ogorčeni na promjene vaspitača u banjalučkom vrtiću “Naša djeca”

Roditelji se žale, direktorica Centra za predškolsko vaspitanje ističe da će problem ubrzo biti riješen

Maja Isović Dobrijević / 06. Decembar 2021

Foto: BUKA

 

Roditelji djece koja pohađaju vrtić „Naša djeca“ u Banjaluci ogorčeni su jer se u jednoj od grupa u tom vrtiću u posljednje dvije godine konstantno mijenjaju vaspitačice, zbog čega su se jutros žalili upravi Centra za predškolsko obrazovanje Banjaluka i najavili prijave inspekciji i resornom ministarstvu.

Roditelji ističu kako je u grupi, u kojoj su njihova djeca, do sada promijenjeno više od šest teta - vaspitačica, što smatraju nedospustivim.

„Ranije smo se žalili Upravi Centra zbog takve prakse, ali ništa nije preduzeto da se stalne promjene teta zaustave. Danas nas je dočekala vijest da je teta, koja je došla prije par mjeseci i na koju su se djeca taman navikla, premještena i da je došla nova. Više ne znamo ni koja je po redu. Djeca su izgubila kontinuitet u obrazovanju. Na roditeljskom sastanku nedavno nam je rečeno da je to problematična grupa s aspekta discipline i autoriteta, a što je razlog upravo često mijenjanje vaspitačica“, istakli su roditelji koji su nam se obratili.

To je, smatraju, naročito problematično jer je to grupa djece koja iduće godine izlaze iz vrtića i trebali bi da se adekvatno pripreme za polazak u školu.

„Zanemaruju se prava djece, oni su svjesni da nije dobro da se vaspitačice mijenjaju često, ali ništa ne rade da to spriječe. To je jedina grupa koja nema nosioca, odnosno vođe grupe već duže vrijeme što smatramo da je mimo svih pravila i procedura. Obratićemo se inspekciji i nadležnom ministartsvu da tražimo zaštitu prava djece“, saglasni su roditelji.

Nataša Mljević, majka dječaka koji ide u spomenutu grupu kaže da djeca u toj grupi nisu imali jednake uslove za rad kao djeca u grupama i vrtićima koji imaju stalne tete.

"Djeca prekid te emotivne veze sa vaspitačicom jako teško prihvataju. Kontaktirali smo upravu Centra za predskolsko vaspitanje i obrazovanje i dobili odgovor da oni mogu da mijenjaju vaspitačice kad žele, da je bitno da djeca imaju dvije vaspitacice i da mi, kao roditelji, ne možemo da utičemo na to. Uvidom u Zakon o predškolskom vaspitanju i obrazovanju RS, utvrdili smo kršenje nekoliko tačaka tog zakona u konkretnom slučaju, te ćemo se kao roditelji sutra obratiti inspekciji Ministrastva prosvete i kulture RS. Sve u svemu, odluka sigurno nije bila u najboljem interesu djece", rekla je za BUKU Nataša Miljević.

 

 

Jelena Kurtinović, direktorica Centra za predškolsko vaspitanje iz Banjaluke kaže da u toj grupi imaju vaspitačicu koja ima dijete sa poteškoćama u razvoju.

"Kako je korona krenula ja kao poslodavac imam razumijevanja prema njoj kao kolegici i majci. To stvara probleme u radu, ali sa druge strane treba shvatiti ljude koji imaju djecu sa poteškoćama u razvoju i posebno sad, kako je korona krenula. Oni se nalaze u jako opasnoj situaciji. Imam razumijevanje prema svim kolegicama koje su u takvoj situaciji i traže neplaćeno ili bolovanje. Zbog toga imamo vaspitača koji je na zamjeni", rekla je za BUKU Jelena Kurtinović.

Dodaje da pripremaju konkurs da se riješi trenutna situacija i ove sedmice trebaju tražiti saglasnost od Gradonačelnika za raspisivanje konkursa.

"Kolegica koja ima spomenuti problem je stari i stalni radnik i kao poslodavac imam razumijevanje za situaciju u kojoj se nalazi. Znam da je to roditeljima djece iz te grupe nezgodno, ali ne znam kako bismo se mi ostali ponašali da nas zadesi situacija u kojoj se nalazi naša kolegica", rekla je Jelena.

Milada Šukalo, savjetnica Gradonačelnika Banjaluke za društvene djelatnosti rekla je da je Odjeljenje poslalo dopis prema ustanovi Centar za predškolsko vaspitanje i očekuju odgovor.

"Imali smo nekoliko urgencija u proteklih mjesec dana i očekujemo da će Centar iznaći neko rješenje i pomoći da se situacija riješi", istakla je Šukalo.

 

 

 

 


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.